Kosovo: Sutra vanredni izbori za Skupštinu

Pravo da bira 120 poslanika kosovskog parlamenta ima 1.782.454 birača, što je za oko 40.000 gradjana više nego što Kosovo ima stanovnika prema popisu koji je obavljen 2011. godine.

Na parlamentarnim izborima na Kosovu od trideset političkih subjekta koji će učestvovati u izborima nalazi se i pet srpskih medju kojima je i Srpska lista koja je dobila podršku Vlade Srbije.

Političke partije da bi imale poslanike u Skupštini Kosova treba da predju cenzus od pet odsto dok je za koalicije cenzus sedam odsto od broja izašlih birača.

Manjinske zajednice imaju 20 zagarantovanih mesta od kojih 10 pripada Srbima, a ostalih deset ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu.

Izborni proces na severu Kosova, na zahtev Centralne izborne komisije podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Kako je Tanjugu rekao srpski član CIK Nenad Rikalo na vanrednim parlamentarnim izborima prilikom glasanja glasači mogu koristiti sva važeća dokumenta.

Rikalo je precizirao da to znači da birači na nedeljnim vanrednim izborima mogu koristiti i srpska lična dokumenta, ako su upisani u birački spisak.

Bezbednost tokom održavanja parlamentarnih izbora osiguravaće Kosovska i Euleks policija i vojnici Kfora kao treća instanca reagovanja.

Kosovska policija kao prva instance reagovanja, biće prisutna ispred biračckih i drugih ključnih oblasti uz, vidljivu podršku Euleksa i Kfora.

izvor: blic

Pogledajte još