Majdanpek: Zbog nedostatka lekara zatvorili pedijatriju, trudnice šalju u Bor

Bolesni mališani sa teritorije ove opštine šalju se u Borsku bolnicu, udaljenu 80 kilometara od ovog grada. Slična sudbina, kako navode u bolnici, očekuje uskoro i ginekološko odeljenje u kojem se trenutno obavljaju samo hitni porođaji, dok se trudnice za koje se proceni da mogu da izdrže put takodje šalju u Zdravstveni centar Bor.

Kada je jedini pedijatar u opštoj bolnici u Majdanpeku otišao na godišnji odmor najmlađi Majdanpečani ostali su bez jedinog lekara, a rukovodstvu ove ustanove nije preostalo nista drugo već da ovo odeljenje privremeno zatvori.

Međutim, odlazak na odmor pedijatra je prema recima direktora ove ustanove dr Zorana Milosevića samo kap u moru problema koji su nastali zbog nedovoljnog broja lekara.

Kako tvrdi direktor Milošević, prema kadrovskom planu, ovoj zdravstvenoj ustanovi za normalno funkcionisanje potrebno je 20 doktora specijalista, a trenutno ih je zaposleno samo 14, pa slicna sudbina uskoro može da zadesi i druga odeljenja.

Zbog teške situacije direktor Milošević više puta se obraćao Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje sa molbom da se hitno poveća broj lekara.

Direktor bolnice u Majdanpeku tvrdi da je odluka borske filijale kojom se ne dozvoljava da bar jedan lekar počne da radi, a zbog toga što ne postoji kadrovski plan za 2014. neregularna, jer, kako kaže, zakon nalaze da se u tom slučaju primenjuje plan iz prethodne baš zbog toga da se ovakve situacije ne bi dešavale.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.