OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME: Kada je glavobolja znak da bi trebalo da posetite lekara?

Glavobolje su uobičajena pojava, skoro svi su ih s vremena na vreme doživeli. One su neprijatne, čak i iscrpljujuće, ali obično ne predstavljaju neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Lekari objašnjavaju da većina glavobolja nije prouzrokovana ozbiljnim problemima ili zdravstvenim stanjem, već najčešće dehidracijom, nedostatkom sna, hormonalnim promenama ili stresom, prenosi "Healthline".

Međutim, ponekad je glavobolja znak da nešto nije u redu sa našim zdravljem i da bi trebalo što pre da posetimo lekara koji će obaviti sve potrebne analize i pronaći glavni uzrok problema.

Ako imate redovne glavobolje koje se kontinuirano ponavljaju, možda imate stanje koje je poznatije pod nazivom hronična dnevna glavobolja.

Ovo se odnosi na ljude koji imaju glavobolje najmanje 15 dana svakog meseca. Lekari objašnjavaju da razne vrste glavobolja mogu da postanu hronične dnevne glavobolje, uključujući klaster ili histaminske glavobolje, tenzijske glavobolje i migrene.

Mnogi ljudi koji svakodnevno imaju hronične glavobolje takođe se suočavaju sa psihičkim problemima poput teskobe ili depresije. U tom slučaju lečenje uzroka može uveliko da pomogne u ublažavanju glavobolja.

Glavobolja čiji uzroci nisu bezazleni obično prouzrokuje jake bolove u glavi, licu ili području vrata.

Stručnjaci upozoravaju da je potrebno smesta potražiti hitnu pomoć ako imate jak, neuobičajen bol ili druge znakove i simptome.

Kako doktori objašnjavaju, glavobolja može da bude ozbiljna ako se uz nju javljaju i sledeći simptomi:

– ukočen vrat i povišena temperatura;
– mučnina i povraćanje;
– nesvestica, vrtoglavica ili gubitak ravnoteže;
– bolovi koji s vremenom postaju sve jači;
– zbunjenost ili poteškoće u razumijevanju govora;
– opuštenost ili slabost jedne strane lica;
– nejasan ili nerazumljiv govor;
– otežano hodanje;
– problemi sa sluhom;
– glavobolja koja se pogoršava prilikom kašljanja, kijanja ili neke druge vrste napora;
– epileptični napadi;
– neobjašnjiv gubitak kilograma;
– otoci na licu ili glavi;
– povrede glave.

S obzirom na to da je glavobolja ponekad prateća pojava mnogih bolesti u području glave (oko, uho, grlo, nos, zubi), vratnog dela kičme ili krvnom pritisku, bolesti krvnih sudova, povreda glave, ali i tumora, potrebno je reagovati odmah ako primetite pomenute simptome, savetuju lekari.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još