RASPLET ISTRAGE O ZLOČINIMA NA KOSOVU: Komandantne ubice uskoro pred licem pravde!

Nikić je ove sedmice promovisao knjigu „Komandantne ubice“ sa podnaslovom „Priče iz pakla“, koju je napisao zajedno sa književnikom Momirom Lazićem. Knjigu je štampalo izdavačko preduzeće „Rad“, a u njoj su obelodanjena imena i fotografije svih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su, kako autori tvrde, sprovodili zverske zločine nad nealbanskim stanovništvom u predvečerje bombardovanja nekadašnje Savezne republike Jugoslavije.

Ono što baca dodatnu tamnu senku na stravične sudbine kidnapovanih i mučenih Srba je činjenica da su označeni rukovodioci OVK zapravo školovani o trošku nekadašnje Jugoslavije koja im je ukazala poverenje zapošljavanjem u bezbednosnim državnim strukturama, ravnopravno sa pripadnicima ostalih naroda koji su živeli na ovim prostorima.

Američki tužilac završava spisak osumnjičenih

Nikić i Lazić su za sada jedini koji u javnost iznose imena onih za koje tvrde da su otimali i mučili srpski živalj u južnoj pokrajini.

Američki tužilac Klint Vilijamson, koji je preuzeo ulogu glavnog istražitelja navoda iz izveštaja Dika Martija, takođe ima obiman dosije o zločinima pripadnika bivše OVK. Istina, u njegovim dokumentima nalazi se 120 imena rukovodilaca OVK, ali ta imena zasad ne obelodanjuje, jer istraga još nije okončana. Nije isključeno da će njome biti obuhvaćena sva lica koja se nalaze u Nikićevoj i Lazićevoj knjizi.

Euleks: Sud protiv pojedinaca, a ne protiv OVK

S druge strane, šef Euleksa Bernd Borhard kaže da je osnivanje specijalnog suda za istragu o ratnim zločinima na Kosovu usmereno na pojedince, a ne protiv OVK kao organizacije.
- Osnivanje suda je neophodno, jer je potrebno utvrditi da li sud može da odbaci ili potvrdi tvrdnje Dika Martija o trgovini organima srpskih civila na Kosovu i Metohiji – izjavio je Borhard.

Ono što je zasad poznato je da bi rukovodioci OVK iz dosijea tužioca Vilijamsona trebalo da budu optuženi za nestanak 320 Srba u regiji Orahovca, Drenice i Metohije.

Istražitelj Vilijamson o tome je proletos informisao i najviši državni vrh Srbije, nekako u isto vreme kada je, pod pritiskom „velike petorke“ – SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije - u Skupštini Kosova izglasano osnivanje posebnog Tribunala koji će se baviti zločinima pripadnika bivše OVK. Ovaj sud trebalo bi da počne sa radom najverovatnije u proleće 2015. godine, kada istraga bude okončana i kada procedura oko formiranja suda bude privedena kraju.

Panika zbog trgovine organima

Mogućnost da zločini pripadnika OVK kojima se prethodnih godina bavio izvestilac Saveta Evrope, švajcarski poslanik Dik Marti, uneo je nemir u redove najviših državnih funkcionera Kosova koji su nekada bili visoko pozicionirani u OVK.

Kosovski premijer Hašim Tači, koji je 1998. i 1999. godine bio politički lider OVK, rekao je u Skupštini Kosova da je „njihov rat bio pravedan i u skladu sa međunarodnim pravilima rata“.
- Ipak, Kosovu je potreban novi sud kako bismo se ’oprali’ od optužbi iz izveštaja Saveta Evrope, koji je 2010. sačinio Dik Marti – kazao je kosovski premijer.

Marti je, da podsetimo, objavio 2010. godine u svom izveštaju da su glavešine OVK bile umešane u trgovinu organima Srba i drugih zarobljenika tokom i posle sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine. U izveštaju se tvrdi da su bivši komandanti OVK, a među njima i Tači, vodili kriminalno udruženje, uključujući ad hok mrežu zatvora na teritoriji Albanije, kao i da su gerilci učestvovali u trgovini organima. Javnosti je najpoznatiji slučaj „Žute kuće“, odnosno improvizovane bolnice u Albaniji u kojoj su, prema Martijevim navodima, kidnapovanim i nestalim Srbima sa područja KiM vađeni organi za preprodaju na ilegalnom tržištu.

Snežana Moldovan

Pogledajte još