MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA: U Srbiji u 2020. nestalo 1.372 lica

Prema zvaničnim podacima, tokom 2020. u Srbiji je prijavljen nestanak 1.372 punoletne osobe, od kojih je pronađeno 1.280, nestanci se dešavaju svaki dan, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska, saopštila je Fondacija Tijana Jurić.

Ta fondacija je povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, navela da je jedan od načina za informisanje javnosti o nestancima javni Registar nestalih lica, koji postoji u svim državama sveta i koji je dostupan svakom građaninu.

- Fondacija Tijana Jurić je oformila sopstveni Registar nestalih lica Srbije (www.nestalisrbija.rs), gde građani mogu besplatnim pozivom, mejlom, ili popunjavanjem formulara na sajtu da prijave nestanak osobe, nakon što su nestanak prijavili policiji. Na sajtu Registra takođe postoji opcija da građani prijave da su videli osobu koja se vodi kao nestala, i da daju više informacija o njoj - navodi se u saopštenju.

Fondacije je uputila molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova da osnuje svoj, zvanični, registar nestalih lica, a navodi i da je povodom Dana nestalih, snimila kratak video koji ima za cilj da podigne svest o problemu nestanaka.

- Prva asocijacija na nestanak je kidnapovanje, ali prema podacima iz MUP-a, kriminalne otmice se retko dešavaju u Srbiji. Nestanci mogu biti namerni, nenamerni i prislini. Najčešći slučajevi nestanaka su usled demencije, depresije, nasilja, zlostavljanja, ali se dešava da ljudi nestanu i usled otmice ili ubistva. Svaki nestanak je razlog za brigu zbog opasnosti savremenog društva u kojem je prisutna i razvijena trgovina ljudima koja sa sobom nosi seksualnu i radnu eksploataciju kao i trgovinu organima - ukazuje se u saopštenju.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još