Najokrutnija reč na svetu je "dalit": Ako to kažu bebi, njen život je pakao

Ako letite avionom iznad Indije zamislite da nadlećete pakao. Za neke ljude ona to i jeste. Ova prelepa zemlja bogate kulture krije najgore siromaštvo. Prljavštinu u kojoj je vreme stalo a ispod koje se nataložilo najveće zlo u ljudskoj prirodi smešteno u jednu reč - dalit.

Ako vam to kažu po rođenju, u pojedinim mestima ogromne Indije, maltene se i niste rodili. Sama reč, kada se prevede sa Sanskrita, znači "zgromljen", "polomljen na delove", "potisnut".

Zamislite da je jedini put kada je nekom "normalno" da vas dodirne slučaj u kome vas siluje. Ako ste srećni, platiće vam, ako niste - ubiće vas. I nikoga neće biti briga jer ste "nedodirljivi". To znači da ste osuđeni na najteže poslove - nošenje leševa na golim leđima, čišćenje izmeta, prosjačenje, prostituciju, kao i konstantno omalovažavanje. Spuštaće pogled kada vas vide, kao da ste kužni, nikada se neće rukovati sa vama, a ono "nedodirljivi" neće značiti da ste zaštićeni od zakona - značiće da ste ispod njega, kao životinje.

Daliti u ruralnim sredinama Indije ne smeju da sednu u kafić, nije im dozvoljeno da kupe sendvič, a u prodavnicama im ne dodaju hranu već je bacaju na pod. Smatraju se toliko "nečistim" da čak ne smeju da žive u selu, već u naseljima izvan njega.

Škole i hramovi su zabranjeni za dalite, a neretko i izvori sa pijaćom vodom. Šta su to daliti uradili? Rodili su se u najnižoj kasti iz koje im nikada neće biti dozvoljeno da izađu. Da je Nikola Tesla rođen kao dalit ne bi smeo ni da zaviri u školu, ma koliko briljantan bio.

Ipak, ova žilava populacija uspela je nemoguće. Uz pomoć međunarodne zajednice počeli su da se bore za svoja prava.

Ponižavani na sve moguće načine počeli su da se pomažu. Možete samo da zamislite koliko je besna bila najpovlašćenija kasta kada je na izborima u Indiji za predsednika države izabran K. R. Narajanan - dalit.

U urbanim sredinama stvari su se poboljšale i diskriminacija je na minimumu, u selima podela je mnogo očiglednija, mada najnovija istraživanja pokazuju da se i tu izrabljivanje smanjuje. Povremeno, svet šokira ovakav snimak - video u kome se vidi kako dalite teraju da se valjaju po ostacima hrane bogataša,

Čak 29 odsto ljudi u Pandžabu su daliti, a oni čini 16 odsto ukupne populacije Indije.

alo

Pogledajte još