Prirodna nega

Živimo u vremenu ekonomske krize i nezaposlenosti, novca je za sve više stvari sve manje pa je malo pripadnica lepšeg pola u mogućnosti da priušti skupa sredstva za negu, a opet, negovana žena je imperativ svakog, posebno našeg vremena. Kao i za svaki problem, postoji rešenje i za ovaj, i to verovali ili ne – na dohvat ruke, u vlastitoj kuhinji, samo je potrebno malo dobre volje i kreativnosti. 

Mnoge maske, losione, mleka pa čak i kreme možete napraviti sami, uz malo ulaganje novca, i ne mnogo veće ulaganje vremena. Osim toga, na taj način ćete izbjeći preparate sa mnogo hemijskih supstanci. Evo nekoliko recepata koji će vas možda nadahnuti da i vi isprobate neke svoje varijante. 

Maska za masnu kožu od slatke pavlake i kvasca
Pivski kvasac (20 grama) smrvite i umešajte sa slatkom pavlakom (20 ml) da biste dobili kremastu masu pa u to dodajte 10 grama meda. Masku nanesite na vlažno lice, vrat i dekolte i ostavite da deluje 20 minuta, potom dobro isperite toplom vodom. 

Maska za zatezanje lica i skupljanje pora
Umutite belance i dodajte kašičicu limunovog soka. Nanesite masku na lice i držite dok se ne stegne, pa isperite mlakom vodom. Ovu masku nanosite jednom nedeljno, ne češće.

Maska za piling lica
Umutite belance, dodajte kašiku griza, pšeničnog, a može i kukuruzni, mada je on nešto grublji. Na vlažno lice nanesite masku i držite dok se ne stegne. Masku skidajte lagano vlažnom frotirskom rukavicom, uz blago kružno masiranje lica, i na kraju lice ispljuskajte mlakom vodom, obrišite i nanesite hranjivu kremu. I ovaj piling se može raditi jednom nedeljno.

Mleko za problematičnu kožu
U 3 supene kašike vode rastvorite 1-2 kafene kašike meda, po mogućnosti prirodnog. Umutite jedno žumance i pomešajte sa 1,5 dl mleka pa sve zajedno izmeštajte. Ovako dobijena emulzija se mora držati u frižideru. Ovo je prava nagrada za vašu kožu. Redovna upotreba ovog mleka hrani, umiruje i profinjuje kožu lica, vrata, ruku i celog tela.

Mleko za suvu i osetljivu kožu
Potrebno vam je: 4 supene kašike vode u kojoj se kuvao krompir i 140 ml mleka. To se izmeša i koristi se za čišćenje suve i osetljive kože.

Maska za osetljivu kožu
Izgnječite dobro jednu manju bananu i u nju dodajte dve kašičice pavlake i dve kašičice meda. Dobro izmešajte da se dobije glatka masa, nanesite na lice, vrat i dekolte, držite 15 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Osvežavajuća maska koja vraća vlagu i elastičnost
Potrebna vam je kašičica meda, jedno žumance, kašičica maslinovog ulja i jedna kašičica jogurta. Umutite žumance, dodajte ulje, med i jogurt, pa lepo izmešanu masku nanesite na lice, vrat i dekolte. Ostavite petnaestak minuta da deluje, pa dobro isperite mlakom vodom. Ova maska će vratiti sjaj i svežinu vašoj koži.

J.V.

Pogledajte još