Oktobar ključan za ekonomiju Srbije

BEOGRAD, 3. septembra 2009. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ocenio je u četvrtak da će oktobar biti ključan za ekonomiju Srbije jer će se zemlja, ukoliko ne ispuni mere koje očekuje MMF, suočiti sa negativnim posledicama.

"Na osnovu onoga što su predstavnici vlade rekli potpuno je sigurno da se dodatna ušteda, koja se mora postići do 2010. godine, može ostvariti na osnovu novih zakona i propisa i smanjenjem zaposlenih jer je alternativa povećanje prihoda kroz PDV koje očito nije u igri" kazao je Jelašić u jutarnjem dnevniku RTS-a.

Guverner je naveo da će Vlada Srbije učiniti sve da smanji rashode i zato u narednih nekoliko nedelja treba sve pripremiti da bi predstavnike MMF ubedili da smo spremni da to sprovedemo i pređemo sa reči na dela.

"Ubeđen sam da ćemo ozbiljno iskoristiti tih šest nedelja, do ponovnog dolaska predstavnika MMF u Beograd", kazao je Jelašić. Guverner je ocenio da se realno može očekivati rast privrede od 1,5 odsto i da to "nije optimistički već realni scenario".

Pogledajte još