Obuka za pronalaženje posla

BEOGRAD, 03. septembar 2009. (FoNet) - Kroz projekat Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) za pronalaženje posla za 1.500 mladih i osoba sa invaliditetom, koji je finansirala Evropska komisija (EK) sa 2,5 miliona evra, za protekle dve godine zaposleno je njih 20 odsto, saopšteno je na završnoj konferenciji tog projekta.

NSZ je pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u saradnji sa ekspertima iz Evropske unije, sprovela 95 kraćih stručnih kurseva veština, kojima se povećavaju šanse za pronalaženje posla.

Prema rečima zamenice direktora NSZ Danice Vasiljević, ta služba je u okviru projekta subvencionisala poslodavce za razvoj malih i srednjih preduzeća, time što je organizovala treninge za buduće preduzetnike.

Prvi savetnik u delegaciji Evropske komisije u Srbiji Ferenc Šimon je ocenio da je projekat uspešno završen, na vreme i da je postigao očekivane rezultate, jer je 20 od 100 polaznika tri meseca posle obuke našlo posao.

Šimon je dodao da su u toku još dva tvining projekta u Srbiji u oblasti zapošljavanja za koje EK izdvaja tri milona evra.

Prema rečima direktora projekta NSZ Dejana Nikolića analizom tržišta i prema zahtevima privrede kreirani su programi u oblastima poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva, saobraćja, tekstilne industrije i za mnoga druga zanimanja.

Pogledajte još