Najezda skakavaca u Belom Polju: Insekti prekrili puteve i useve!

U selu Belo Polje, nedaleko od Kuršumlije, pojavio se ogroman broj skakavaca u rojevima. Roj je toliko velliki da su skakavci prekrili asfaltni put u dužini od nekoliko stotina metara, ali i useve i kanale pored puta.

Tokom celog dana, neki od meštana primorani su da od skakavaca metlama brane svoje domove. Najezdu skakavaca jutros je primetio Svetozar Koprivica (81), kome je, kako kaže, roj skakavaca prekrio psa, koji je bio vezan ispred kuće.

- Ceo dan se borimo s tim crnim skakavcima. Pas je cvileo jer su ga skakavci ujedali. Zaprepastio sam se kada sam video da se ne vidi od skakavaca. Metlom sam ga branio. Ovako nešto ne pamtimo da se ikada ranije desilo – kaže Koprivica.

Meštani kažu da se skakavci kreću u jednom pravcu i da ne lete već skaču, te da im problem pravi to što i njih napadaju i ujedaju. Oni se brinu i za useve jer “broj insekata iz časa u čas raste i prekriva sve veću površinu sela”.

Meštani sela Belo Polje slučaj su prijavili opštini Kuršumlija i zatražili da hitno reaguje. Predsednik opštine Radoljub Vidić kazao je da će u to selo uputiti stručnu ekipu, koja će utvrditi o kakvim se insektima radi, nakon čega će opština preduzeti sve mere protiv najezde skakavaca.

Izvor: telegraf

Pogledajte još