BAŠTA FEST: Novi festival kratkog igranog filma od 3. do 6. jula

Bašta Fest je internacionalni festival kratkog igranog filma smešten u Bajinoj Bašti, a zamišljen je kao godišnja manifestacija koja će se održavati svakog prvog vikenda u julu. Kako su pokretači festivala mladi i perspektivni glumci, njihova ideja je bila da se akcenat stavi na filmove sa zanimljivim glumačkim ostvarenjima, kao i na rad reditelja sa glumcima – temu o kojoj se malo govori, pogotovo kada je u pitanju kratkometražni film.

Svi kratki filmovi su deo takmičarskog programa u  okviru jedne selekcije, napravljene od strane mladog filmskog reditelja Ognjena Glavonića. Izabrano je 26 filmova iz 13 zemalja, među kojima i 11 filmova iz naše zemlje.

Žiri prvog Bašta festa čine Miloš Miša Radivojević - filmski i televizijski reditelj, Mladen Đorđević – filmski i televizijski reditelj i Hristina Popović -  glumica.  Nagrade se dodeljuju za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i za najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Takođe, Žiri mladih, sastavljen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, dodeliće svoju nagradu za najbolji film.

Festival predstavlja specifičan spoj filma, prirode i dobre zabave, samim tim sve programske celine odvijaju se na otvorenom: projekcije takmičarskog programa u parku „Borići“, žurke i koncerti na obali reke Drine na plaži Rača (pored Bašta kampa) i izleti za učesnike festivala na najatraktivnije lokacije ovog predela. Pripremljen je raznovrstan muzički program, kombinacija dj setova i live svirki: Dj Rahmanee, VIS Limunada, Dj sastav Neodoljiv&Neumoljiv, bend Nezvanična verzija, Darkwood dub, Dj Ana Nikolić.

Bašta fest je obogaćen i interaktivnim radionicama koje se bave odnosom između reditelja i glumca, traganjem za pravom podelom i načinima kako ovaj odnos može da se razvija. To je tema o kojoj se ne govori mnogo, pogotovo kada je u pitanju kratki film i glumačka ostvarenja u njemu. Osim toga, za srednjoškolce Bajine Bašte biće organizovana radionica „Remake“, čiji je koordinator Darinka Mihajlović, kostimografkinja. Po ugledu na izabrani film, njihov zadatak biće da izrade replike kostima od raznovrsnih materijala. Izložba ovih radova otvara se 3.7. zajedno sa festivalom.

Gosti festivala biće članovi ekipa takmičarskih filmova, kao i drugi mladi, ali i afirmisani filmski autori. Pozivamo vas da posetite Bajinu Baštu od 3-6. jula!

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.