Pušenje će biti zabranjeno i u kafićima i restoranima?

U Srbiji trećina odraslog stanovništva puši, a povećanje poreza i akciza na duvan, kao i zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima samo su neke od mera koje bi smanjile broj pušača u našoj zemlji, istaknuto je danas na skupu povodom Svetskog dana bez duvanskog dima.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Srmena Krstev objasnila je da je donet Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim mestima, ali da su iz zakona izuzeti ugostiteljski objekti.

"Zakon treba revidirati i da se pušenje zabrani i u ugostiteljskim objektima"
, rekla je Krstev.

Ona je istakla da je zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima dovela je smanjenja izloženosti stanovnika duvanskom dimu – na radnim mestima sa 45 odsto na 22 odsto, a u školama čak sa 44 na 4 odsto.

Direktorka kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Miljana Grbić ukazala je da se SZO zalaže za povećanje poreza na duvan, koji bi bio 75 odsto maloprodajne cene najpopularnijih brendova cigareta, što bi dovelo do smanjenja pušenja.

Kritičari ove mere, kako kaže, navode da bi to dovelo do smanjenja prihoda u budžetu, ali je praksa pokazala suprotno u zemljama koje su uspostavile ovaj mehanizam.

Grbić kaže da se sa prestankom pušenja smanjuje rizik od koronarnih bolesti, karcinoma pluća, jednjaka, raka grlića materice.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još