PROTEIN ZA JEDRU I ELASTIČNU KOŽU: Kako da koristite kolagen u svojoj rutini nege?

Na tržištu je mnogo proizvoda koje sadrže ovaj sastojak zahvaljujući kojem koža postaje punija, jedrija i elastičnija!

Kolagen je jedan od osnovnih gradivnih komponenata našeg organizma. Reč je o proteinu koji se sastoji od pojedinačnih amino-kiselina. One su povezane u dugačke lance koja čine našu kožu i zaslužni su za to da ona izgleda puno, jedro i hidrirano.

Kolagen je, takođe, osnovna komponenta vezivnih tkiva, što ga čini ključnim za zdravlje zglobova. Nažalost, njegova produkcija u oranizmu počinje da opada već sredinom dvadesetih godina života, najpre za 1% godišnje, da bi kasnije – tokom menopauze – došlo i do naglog pada. Izlaganje suncu i drugi spoljašnji činioci – poput stresa, zagađenja i pušenja – takođe negativno utiču na produkciju kolagena. Sve pomenuto izaziva stvaranje bora i gubitak elastičnosti kože. No, šta možemo da preduzmemo? Pa, da uključimo kolagen u svoj režim nege!

Kako da koristite kolagen?

Kada se na kožu nansi topično, trebalo bi odmah da se primeti jedriji izgled. Tome doprinosi činjenica da većina proizvoda za negu kože na bazi kolagena sadrži "megahidratore", poput hijaluronske kiseline. Ta kombinacija kolagena i hidrirajućih molekula omogućava da voda prodre u ćelije kože, što ih čini punim i zategnutim. No, morate biti svesni sledeće činjenice: nanošenje kolagena na lice možda neće stimulisati poizvodnju kolagena u vašem organizmu. Molekuli kolagena su, naime, veliki, te teško prodiru ispod površine kože. Međutim, neki tretmani koji se obavljaju u ordinacijama uspešnije utiču na produkciju kolagena. Jedan od njih su mikroiglice (microneedling), koji stvara minjaturne ranice na koži. Tokom njihovog zarastanja nastaju novi kolagen i elastin.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Kakva je situacija sa suplementima?

Što se tiče suplemenata u kapsulama i prahu, postoje neke manje studije koje su dokazale da je nakon svakodnevnog uzimanja kolagena, tokom četiri do 12 nedelja, vidljivo poboljšanje elastičnosti kože, hidratacije, pa čak i smanjenje bora. Ključ je u tome da se kolagen u zadatom periodu uzima dosledno, bez prekida.

Savet plus

Čuvajte kolagen koji ste dobili rođenjem! To znači da svakodnevno (čak i zimi) nanosite SPF faktor, da ne pušite i naučite da se izborite sa stresom.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još