Beogradski advokati prekinuli štrajk

Beogradski advokati su obustavili rad 18. juna zbog povećanja poreza.

Na sastanku koji je održan u Vladi Srbije dogovoreno je da advokati iz beogradske komore sutra počnu sa radom, nakon što su 15 dana štrajkovali, a da se oformi komisija koja će tokom leta naći i definisati rešenja za izlazak iz te situacije.

Predsednik Disciplinskog suda AKB Dragan Palibrk rekao je Tanjugu posle sastanka da će Upravni odbor beogradske komore najverovatnije u toku popodneva doneti odluku da se štrajk prekine i da se advokati sutra vrate na posao jer, kako je naveo, od ovoga najviše gube gradjani, pa tek onda advokati i na kraju država.

Prema njegovim rečima na sastanku je dogovoreno da se do 7. jula oformi komisija sa po tri člana sa obe strane sa zadatkom da nadje i definiše prihvatljiva rešenja.

"Načelno je postignut dogovor da ni za jednog advokata u Srbiji poreske obaveze neće smeti da premašuju 41 odsto više od prošlogodišnjih", rekao je Palibrk.

On je napomenuo da bi za neke advokate mogle da se nadju i poreske pogodnosti da ta stopa bude i niža od 41 odsto.

Advokati iz Beograda obustavili su rad 18. juna, a advokati iz cele Srbije pridružili su im se prošle sedmice kada nisu radili u sredu, četvrtak i petak, tražeći da se stave van snage nova poreska rešenja za paušalno plaćanje poreza u advokaturi koja su uvedena Uredbom ministarstva finansija, odnosno da se poreske obaveze vrate na stanje iz prošle godine.

Advokati iz Srbije su počeli sa radom u ponedeljak, 30. juna, dok su beogradski nastavili.

Advokatska komora Srbije rešila je da advokati rade preko leta i da državi ostave rok do septembra da se nadje rešenje.

Zbog obustave rada advokata, ne održavaju se sudjenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja kojima su im nameti , kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.