Svaki sedmi proizvod u Srbiji nema ispravnu deklaraciju

Udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da je veliki problem to što je veliki broj proizvoda sa neispravnom deklaracijom.

Upoznavanje sa proizvodom ponekad ume da iznervira potrošača, koji često mora da se pomuči kako bi dobio osnovne informacije o artiklu koji želi da kupi.

Mnogi potrošači kažu da na proizvodima najčešće gledaju rok trajanja. Onima koji gledaju sastav proizvoda smetaju izzetno sitna slova.

"Mora lupa da se uzme da se pročita", kaže jedan sugrađanin.

Iza prevara i obmana stoje, pre svega, proizvođači. Slika na pakovanju i ono što je u njemu često nemaju mnogo veze.

"To se najviše isplati proizvođačima jer koriste trenutno aktuelne stvari, popularne stvari, ono što potrošača navede da nešto kupi. Na primer, imate onaj čaj od brusnice, imate sliku brusnice, sve je u obliku brusnice a imate svega tri odsto arome brusnice u tom čaju, znači nema ni traga od brusnice"
, rekao je Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Iako je Pravilnik o deklarisanju upakovanih proizvoda usvojen krajem prošle godine, priprema se novi, koji će biti usaglašen sa regulativom Evropske unije. On će omogućiti potrošaču da brzo dođe do informacija koje su za njega najbitnije.

"Biće povećan taj font, tako da neće biti problema pogotovu kod starijeg stanovništva. Alergijske izjave su novina u tom novom pravilniku, to ranije nije bilo korišćeno, prosto da ljudi budu upućeni. Nutritivna svojstva, izvor vitamina i još neke specifičnosti"
, rekla je Maja Anokić iz Centra za zaštitu potrošača.

Novina je i zahtev koji će udruženja potrošača uputiti nadležnim organima, a to je da svi neispravno deklarisani proizvodi budu povučeni sa tržišta.

Zaštitnici potrošača kažu da ni postojeći pravni okvir nije loš, ali da problem kao po običaju nastaje u primeni propisa. Saglasni su da nijedan pravilnik neće mnogo pomoći ako tržišna i poljoprivredna inspekcija ne sprovode efikasnu kontrolu i kazne nesavesne proizvođače i trgovce.

Izvor: RTS

Pogledajte još