Ministar Vujović: Jesmo nisko, ali ćemo morati i niže

"Mi smo prilično nisko u odnosu na ono gde bismo mogli da budemo, ali ćemo verovatno morati da podnesemo još neki trošak da bismo napravili zaokret. Najniža tačka preokreta tek je pred nama", rekao je on u intervjuu za Novi magazin, koji je izašao danas.

Vujović je istakao da Vlada Srbije nastoji da donošenjem sistemskih zakona stvori dobro poslovno okruženje.

Ministar privrede je rekao i da se bez novog zakona o planiranju i izgradnji ne može ići dalje i da bi on trebalo da bude donet pre septembra, jer je veoma važna za investitore.

Kako je najavio, do kraja jula trebalo bi da budu usvojeni zakoni o privatizaciji i o stečaju, a zatim najkasnije u septembru i zakoni o javnim preduzećima i o podsticajima investitorima.

Za podsticaje su ključni to koliko Srbija ima sredstava i kako ih daje, rekao je Vujović i dodao da ekstremna rešenja nisu dobra - ni ukidanje gotovinskih podsticaja, niti ograničavanje tih podsticaja samo na gotovinu.

On je istakao da je suština zakona o podsticajima za investitore da ispravi postojeća ograničenja tržišta i pruži osnovu za racionalne intervencije države.

Vujović je rekao da državne subvencije sada iznose oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok se u Evropi to kreće između jedan i dva odsto BDP-a i dodao da će i Srbija morati da ih svede na tu meru u roku od pet godina.

"Srbija ima mnogo rezervi, ali one nisu u prirodnim resursima, nafti, zlatu ili nečem sličnom. Naše rešenje je u tome da prestanemo da žalimo za prošlim, bilo ono dobro ili loše, i da počnemo da gledamo kako da rešavamo stvari danas i u budućnosti", rekao je Vujović.

Izvor: Beta

Pogledajte još