Cene mesa, ribe, mleka i voća skočile više od proseka

Kako pokazuje analiza Ministarstva trgovine, natprosečno su poskupeli tepisi i druge podne prostirke, popravke nameštaja, popravke aparata za domaćinstvo, ostalih medicinskih proizvoda, održavanja i popravke vozila, upotreba transportnih sredstava, prevoz putnika avionom, fotografska i filmske oprema, mediji za snimanje slike i zvuka, rekreaciju i kultura.

Rast cena iznad proseka imale su veterinarske i druge usluge, vezane za životinje, usluge smeštaja, frizerske i kozmetičke usluge, električni aparati za ličnu negu i osiguranje transportnih sredstava, čije učešće u indeksu potrošačkih cena iznosi 28,1 odsto.

U okviru kontrolisanih cena, u maju su povećane cene svih stambeno komunalnih usluga na nivou proseka Republike, izuzimajući cenu centralnog grejanja koja je zadržana na nivou iz prethodnog meseca.

Tako su cene vode i odvedene otpadne vode porasle za po 1,7 odsto, a cena iznošenja smeća za 3,1 odsto, što je višestruko iznad opšteg rasta cena od 0,1 odsto u istom mesecu.

Zabeležena kretanja cena tih usluga na nivou republičkog proseka efekat su korekcija, koje su izvršene jedino u Beogradu tako što su povećane cene vode i odvedene otpadne vode za po 5,5 odsto, kao i iznošenja smeća za 7,5 odsto.

Pri tom, od tri korekcije cena u Beogradu, povećanja cena vode i odvedene otpadne vode, u skladu su sa okvirom projektovanog opšteg rasta cena, za razliku od povećanja cene iznošenja smeća, kojim je taj okvir premašen, predočeno je u analizi Ministarstva.

Izvor: Blic

Pogledajte još