Novak opet vlada planetom: Pobeda protiv Rodžera za titulu Vimbldona i prvo mesto!

Početak je "pucao" od samopouzdanja na obe strane, bilo je veće devet vinera u prva dva gema, Federer je koristio svaku priliku da izađe na mrežu, a Novak je prvi servirao i održavao prednost.

Dugo je bio i bez neiznuđene greške, žestoko je servirao i uspešan prvi servis mu je omogućio da diktira tempo, a gledaoci su nekoliko puta mogli da uživaju u njihovim rastrčavanjima i dugim razmenama. Za Novakovih 5:4, jednom je loptica 21 put prebačena preko mreže, a pošto ni Federer nije posustajao pri servisu, o prvom setu morao je da odluči taj-brejk.

Iako je Federer poveo sa 3:0 u odlučujućem periodu igre, Novak je prvi došao do set lopte, i to dve koje nije iskoristio. Za to je bio najzaslužniji Federerov servis kao u najboljim danima, uz as je naterao Novaka da pogodi mrežu, da bi prvu set loptu iskoristio za 7:6 (7).

Ovaj meč bio je 12. grend slem okršaj Đokovića i Federera, a toliko puta se Novak sastao i sa Nadalom na četiri najvažnija turnira.
Zahvaljujući načinu na koji je izgubio set, Novak je u nastavku postao agresivniji i došao prvi do brejk šanse, dve nije iskroristio u prvom gemu, ali je u trećem oduzeo servis za 2:1. U međuvremenu je nezgodno pao i povredio levo koleno, no to mu nije usporilo ritam za potvrdu brejka u gemu koji je trajao nešto više od šest minuta.

Iako je još jednom proklizao i pogodio mrežu posle servisa, nije imao novih problema sa povredom, održao je servis i Federer je samo pripretio brejk šansom na 5:4. Forhend je zaustavio Švajcarca, a izlazak na mrežu doneo je Đokoviću izjednačenje u setovima.

Početak trećeg seta bio je repriza prvog u nadmetanju ko će efektnije servirati i brže okončati gemove, Federer je dva dobio sa "nulom", a razornim servisom je izmamio i aplauz Đokovića. Štaviše, za vođstvo od 5:4 vezao je četiri asa, jednim je otvorio i naredni gem pri kom je servirao, ali Novak nije spuštao gard i najavio je novi taj-brejk.

Povratak na prvo mesto
Posle 30 nedelja, Novak će biti najbolji teniser sveta, a na tron je došao na sličan način i pre tri godine, doduše ulaskom u finale Vimbldona. Federer će biti treći, preskakanjem sunarodnika Stanislasa Vavrinke.
Federer ga je započeo asom, Novak je imao spreman odgovor za mini brejk i odlazak na 4:2 posle čega se Đoković opravdano bunio za čelendž, jer je loptica okrznula liniju za ponavljanje poena, dodeljenog Federeru za 4:3. Prevazišao je ovaj trenutak za održanje vođstva i dolaska do set lopte, iskorišćene kada je Federer u dugoj razmeni posustao slanjem loptice u aut.

Posle preokreta, nastavilo se sa sigurnim servisom do četvrtog gema, kada je Novak došao do čak tri brejk lopte. Prvu i treću je poslao u aut, drugi put je Federer bio nadmoćan, ali je izborena i četvrta, iskorišćena za 3:1. Iako mu je odmah vratio brejk Švajcarac, novim je Novak došao do vođstva od 4:2, i potvrdio je brejk za prilazak na gem do krune Vimbldona.

Federer je odlično servirao za 5:3, i posle toga je sve bilo u Novakovim rukama, servirao je za titulu. Kako je ranije pogađao liniju, u odlučujućim trenucima je slao lopticu u aut, pa je drugu brejk loptu Federer iskoristio, a onda vezao treći gem za izjednačenje, iako je Đoković imao brejk, set i meč loptu. Poraz je Federer sprečio asom, usledio je još jedan i potom je produžio finale.

To je demoralisalo Novaka, duplom servis greškom uz aut je doneo Federeru novi brejk, dozvolivši mu da se razigra i veže peti gem za ulazak u peti set za odluku o šampionu Vimbldona.

Spektakl se nastavio odličnim ritmom pri servisu, Novak je vezao dva asa za 2:1, posle čega je uzeo novi lekarski tajm-aut zbog bola u desnom listu izazvanim proklizavanjem, a odmor je prijao i Federeru, pa je izjednačio bez izgubljenog poena.

Do početka narednog gema, obojica su osvojila po 163 poena, što dovoljno ilustruje kakva se borba vodila, a onda je usledila razmena od 23 udarca za 40:15, posle čega je Novak odservirao as za 3:2.

Federer nije posustajao, Novak je morao da spašava brejk loptu, zatim je propustio tri, i na 5:4 je Rodžer servirao za produžetak finala. Ovaj put, nije uspeo i pogodio je mrežu u odlučujućem trenutku, za drugu Novakovu titulu Vimbldona.

izvor: Blic

Pogledajte još