NIJE SVE ZA RERNU: Najveće greške kod podgrevanja hrane

Čaroliju koju ste u kuhinji stvorili možete da uništite u svega par sekundi pogrešnim načinom podgrevanja hrane. Neka jela se zagreju brzo i jednostavno, dok druga ni ne smete podgrejavati, jer time uništavate ukus prethodno odlično pripremljene hrane.

Parče mesa

Meso neće biti dobro pečeno i boljeg ukusa ukoliko “prespava” u frižideru preko noći. Ali sutradan može “da prođe” ako ga isečete na manje delove i zagrejete u rerni u plehu s manje masnoće.

Grilovano povrće

Jednog pravila uvek morate da se držite - ako je nešto pečeno u rerni, onda je to jelo najbolje i podgrejavati u rerni. A kad je reč o grilovanom povrću, zapamtite da ćete ga vratiti u život jedino ako ga zagrejete u rerni.

Testenina

Mikrotalasna nije nikako dobar izbor za podgrevanje testenine, jer će je isušiti. Ako ne želite da testeninu sa sosom jedete hladnu, najbolje je da je zagrejete u šerpi s malo masnoće.

Kafa

Niko ne voli hladnu kafu, ali ako baš morate da je podgrejete, ubacite je u mikrotalasnu, ali imajte u vidu da njen ukus ni približno neće biti dobar kao što je to slučaj s svežom kafom.

Jaja

Nikako ne smete da podgrevate jaja. Jedite ih hladna, ukus im neće biti bitno drugačiji.

Riba

Podgrevati ribu je jedan od najvećih grehova u kuhinji. Nemojte ni pomišljati na to! Ukoliko ne možete da je jedete hladnu, od ostataka napravite salatu. Iseckajte ribu na komadiće, pomešajte sa vašim omiljenim svežim povrćem i dodajte maslinovog ulja po želji ili blagi dresing od jogurta i začinskog bilja

Palačinke i pohovana piletina

Njih bez problema možete da zagrejete u toploj rerni ili u tosteru na preklapanje. Stavite ih u aluminijsku foliju da ne uprljate toster i preklopite, ali nemojte da pritiskate gornju polovinu tostera. Na ovaj način možete da zagrejete i pohovano belo pileće meso koje nikad, ali baš nikad nemojte da grejete u mikrotalasnoj jer će se isušiti i postati gumeno.

Pica

Šta god da planirate, držite se podalje od mikrotalasne. Nije dobra ideja ni rerna, jer će vam to oduzeti previše vremena. Najbolje bi bilo da komad pice zagrejete na srednje jakoj vatri u pokrivenoj posudi na tri, četiri minuta.

Supe

Supe nemojte da grejete u mikrotalasnoj, nego na šporetu, na srednje jakoj vatri. Ako se radi o gustoj supi ili čorbi, pre nego što počnete sa zagrevanjem dodajte u posudu malo vode da ne zagori i ne zaboravite da je promešate.

Spanać

Ovo je jedno od retkih jela koje ni bi trebalo nikada da podgrevate. Naime, tokom ponovnog izlaganja visokim temperaturama, spanać postaje težak za varenje. Zato uvek skuvajte samo onoliko koliko ćete pojesti za jedan obrok.

Ako volite zelenu salatu, OVAJ trik će vam dobro doći.

Izvor: Tportal.hr

Pogledajte još