REČ STRUČNJAKA: Prete li Srbiji super-tornada poput američkih? (VIDEO)

Kako kaže Todorović, ne očekuju nas velike oscilacije u temperaturi, vremenu i padavinama, biće ovo umereno kontinentalno leto, s nekoliko dana baš visokih temperatura od 35 do 40-tog podeljka i sa čestim kišama koje nimalo nisu neuobičajene za ovo doba godine.

Bilo je ekstremno toplo pre dve godine, pa manje toplo prošle godine, a ove je umereno, sa prosečnim temperaturama, al se ljudima čini da je hladnije i kišovitije.

Ne čitajte i ne verujte prognozama a la "sneg u avgustu" ili "Srbiju će pogoditi apokaliptično nevreme", to vam je moj savet. Ne obraćajte pažnju na te tekstove. Meteorolozi mogu da prognoziraju relativno kratke vremenske prognoze, al baš tolike oscijacije i nekakve nenormalne vremenske nepogode nas sigurno ne očekuju, baš kao ni sneg u avgustu, možda, ali na Kopaoniku. Evropski tornado, ili kako ga kod nas zovu pijavica (Uvlači vodu) ili tromba, u našem regionu pojavljuje se skoro svake godine, ali nikad nije zabeleženo da udara na isto mesto. Tako se može desiti da jednom udari u more, drugi put u planinu, treći put u ravnicu, kaže za Best Todorović.

Njihova pojava je nepredvidiva i ne može se izračunati kada će se i gde ponovo pojaviti, jer nema zakonitosti. Tako da se sledeća tromba na tlu Srbije može pojaviti već sutra, ili za pet godina. Ipak naš sagovornik uverava da nema mesta brigi:

Poslednji veći tornado dogodio se pre desetak godina kada je na Taru, u Pljevljima, u dužini oko 300 metara, poslagao stabla debela i po pola metra u prečniku. Tako i pratimo, prema tipu štete zapravo, procenjujemo koji je tip nepogode bio u pitanju. Očevici ne mogu tu mnogo da pomognu, jer često se priče ne poklapaju, a od jačeg nevremena svima se odmah čini da je tornado. Jačina vrtloga može da bude i do 200 kilometara na čas, a njegova širina obično se kreće između 20 i 30 metara. Za razliku od američkog tornada koji traje po sat-dva, trombe i pijavice najduže traju pet do 10 minuta. Kad je pljuskovitije leto s pojavom grada, veća je verovatnoća da će se pojaviti i evropski tornado.. ipak, daleko od onog katastrofalnog kakva viđamo u filmovima. U maju je Vlasinu pogodio manji, a za Lazarevac nisam siguran šta je bilo u pitanju,

Precizni podaci o tome kada se tornado kod nas poslednji put pojavio ne postoje, jer se njihova pojava beleži samo kada je vide ljudi, ili kada se naiđe na njihove tragove.

Pogledajte kako je to izgledalo pre četiri godine u okolini Sombora:

Izvor: TV best

Pogledajte još