Izrael: Obnovljeni su vazdušni udari na Gazu

TEL AVIV - Izrael, koji je prihvatio egipatski predlog o prekidu vatre, danas popodne, posle pauze od šest sati, obnovio je vazdušne udare na pojas Gaze, jer je vojno krilo Hamasa predlog odbacilo i nastavilo da raketira Izrael.

Hamas je za vreme izraelske pauze ispalio oko 50 raketa preko granice. Političko krilo te islamističke organizacije nije još zvanično odgovorilo na predlog iz Kaira, ali ga je vojno krilo odmah odbacilo, označivši ga kao predaju.

U dosadašnjoj izraelskoj ofanzivi, koja je danas ušla u osmi dan, ubijeno je najmanje 192 ljudi u Gazi, rekli su palestinski zvaničnici. Ofanziva je pokrenuta da se zaustavi raketiranje Izraela iz pojasa Gaze. Najmanje četvoro Izraelca je teško ranjeno od početka eskalacije nasilja, ali poginulih nije bilo.

Predlog Egipta bio je prvi pokušaj da se okonča nasilje između Izraela i Hamasa, kakvo nije zabeleženo od osmodnevne izraelske ofanzive na tu palestinsku teritoriju u novembru 2012.

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, prihvatio je prekid vatre pre devet sati ujutru po lokalnom vremenu kako je Egipat predložio. Međutim, premijer Benjamin Netanijahu je ubrzo potom, videvši da druga strana ne prihvata plan o privremenom primirju i raketiranje iz Gaze nastavlja, upozorio da će Izrael žestoko odgovoriti, što je i uradio.

U međuvremenu se ispostavilo da Hamas traži koncesije, a pre svega ukidanje oštrih restrikcija koje su Izrael i Egipat uveli na garnice s Gazom još pre sedam godina.

Ne očekuje se da Egipat odustane od diplomatskih napora nakon jednog pokušaja, ali je svaka obnova neprijateljstava opasna jer bi Izrael mogao da pokrene kopnenu ofanzivu kako je više puta nagovestavao, komentariše BBC.

Na osnovu egipatske inicijative prekid vatre je trebalo da počne jutros i da deeskalacija traje 12 sati, kako je navedeno, a da uslede serije sastanaka dve delegacije na visokom nivou u Kairu.

Ranije je portparol Hamasa u Kairu rekao da se predlog još razmatra, ali su neki drugi zvaničnici organizacije pretili pojačanjem napada ako Izrael ne oslobodi zatvorenike i ne sarađuje s Egiptom da se ukinu ekonomske sankcije Gazi.

Nakon obnove izraelskih napada izvedena su najmanje dva udara, jedan na grad Gazu, a drugi na jug na području Kan Junisa.

Vojni portparol Peter Lerner potvrdio je da su " operativne aktivnosti" obnovljene. Stanovnici Gaze rekli su da primaju tekstualne i audio poruke preko telefona da je za obnovu napada kriv Hamas jer nije prihvatio primirje.

Posmatrači prilika navode da je prihvatanje predloga o prekidu vatre bio pametan taktički potez Izraela.

Pošto nije zaživeo, pristalice tvrde linije u odnosu prema Palestincima, poput izraelskog šefa diplomatije Avigdora Libermana, sada kažu da je jedini način da se sukob okonča da izraelska vojska ponovo preuzme punu kontrolu nad Gazom.

Izvor: Novosti

Pogledajte još