RITAM PRIRODE: Letnja avantura u selu Vrmdža

Na ovom mestu izuzetne prirodne lepote, na 600 metara nadmorske visine, u podnožju misterioznog Rtnja, svoj dom poslednjih godina nalaze ljudi za koje je grad izgubio svoje čari i kojima je urbani način života postao previše stresan. Oni se sada zaklinju u vrmdžanski mir, čist vazduh, miris livada i nizašta na svetu ih ne bi menjali.

Među njima je i Miloš Ninković, Beograđanin koji se 2009.godine odvažio da se preseli u Vrmdžu i tamo započne sopstveni posao. Sa svojim prijateljima istomišljenicima napravio je eko selo u kome promoviše samoodrživost domaćinstva u skladu sa prirodom. Istovremeno, počeli su da proizvode prirodne sapune i kozmetiku, organizuju kampove i seminare o permakulturi, radionice u vezi borilačkih veština i proizvodnje prirodne kozmetike. Ukratko, svojim primerom ubeđuje ljude da ovakva migracija itekako ima smisla, da je rad i život u selu težak ali ispunjeniji i mirniji od onog u gradu.

Selo Vrmdža je sasvim sigurno mesto koje biste želeli da posetite: u svojoj okolini ima pet atraktivnih izletišta: Latinski grad, crkvu Svete Trojice, izvor Vrmaške reke, Vrmaško jezero i planinu Rtanj. Kad smo već kod Vrmaških voda, tu se krije i objašnjenje naziva Vrmdže – reč vrm je označavala mesto na kome postoje mnogi izvori, potočići i rečice. U ovim prirodnim i istorijskim lepotama možete uživati, a ukoliko želite aktivniji odmor – pomozite domaćinima u uzgoju organske hrane i naučite principe permakulture.

Takođe, Miloš uskoro organizuje sjajan kurs – u pitanju je sedmodnevni kurs Qigong-a i energetskih veština. Qigong (čita se ćigong) je drevni kineski preventivni sistem zdravstvenih praksi koji u sebi spaja fizičke kretnje, tehnike disanja i fokusiranu pažnju. Qigong se sastoji od dve reči: Qi što znači životna energija i gong koja označavu veštinu koja se neguje stalnim vežbanjem. Dakle, u prevodu – rad na razvoju energije. Blagi, ritmični pokreti Qigonga smanjuju stres, razvijaju izdržljivost, povećavaju vitalnost i pojačavaju imunosistem. U Vrmdži se tih dana možete baviti istraživanjem biomehanike tela i unutrašnjeg energetskog sistema, stimulisati rad svih organa tela, dijagnostikovati blokade i osloboditi skriveni energetski potencijal. Pored toga, možete se upoznati sa elementima prirode i koje su veze sa vitalnim organima. Vežbama ćete dovesti do balansiranja elemenata, osloboditi se blokada i uspostaviti energetski protok.

Ukoliko želite da se opustite i na nedelju dana zaboravite svakodnevni užurbani puls grada i posla, raspitajte se detaljnije o kursu na Miloševoj facebook strani i dođite u Vrmdžu da osetite ritam prirode.

Izvor: Ekologija.rs

Pogledajte još