Pronađena tela 121 putnika i druga crna kutija oborenog malezijskog aviona

Kako je saopštila ukrajinska pres služba za hitne situacije, do 7 časova po lokalnom vremenu pronađeno je 121 telo poginulih.

Na licu mesta nalazi 95 pripadnika spasilačke službe tragaju za poginulima.

Proruski aktivisti u ovom regionu juče su saopštili da su pronašli jednu crnu kutiju, posle pada aviona za koga se pretpostavlja da je oboren raketom zemlja-vazduh.

OEBS je prethodno objavio da su proruske snage u ovoj oblasti obećale da će sarađivati u istrazi.

Svetski lideri zatražili su provođenje međunarodne istrage o obaranju aviona kompanije Malezija erlajns, što je tragedija koja bi dodatno mogla da optereti odnose Rusije i Zapada.

Savet bezbjednosti UN održaće danas vanrednu sednicu o Ukrajini, a zvaničnici razmatraju nacrt saopštenja u kojem se poziva na provođenje "pune, temeljne i nezavisne međunarone istrage" o uzroku pada aviona.

Ukrajina je optužila proruske snage za obaranje aviona, a ruski predsednik Vladimir Putin krivicu je pripisao Kijevu, posle obnavljanja ofanzive ukrajinskih snaga u toj oblasti pre dve sedmice.

Proruske snage na istoku Ukrajine tvrde da ne poseduju oružje kojim su mogle oboriti ovaj avion na 10.000 metara, a američki zvaničnici saopštili su da nema dokaza da su ukrajinske snage ispalile projektil.

Najteže je pogođena Holandija, sa 154 svoja državljana u oborenom avionu na letu MH17, koji je pao na oko 40 kilometara od granice sa Rusijom. Holandija je zbog ove tragedije proglasila dan žalosti.

Ovo je drugi gubitak aviona kompanije Malezija erlajns ove godine, posle misterioznog nestanka aviona sa 239 ljudi na letu MH370 u martu, tokom leta od Kuala Lumpura ka Pekingu.

"Ako se ispostavi da je avion zaista oboren, insistiramo da počinioci budu brzo izvedeni pred lice pravde. Ovo je tragičan dan u već tragičnoj godini za Maleziju"
, rekao je Malezijski premijer Nadžib Razak.

Izvor: Mondo

Pogledajte još