Naučnici pronašli način da "izbrišu" virus HIV-a iz DNK ćelije!

Međutim, naučnici iz Filadelfije su prvi put otkrili način da u potpunosti izbrišu HIV iz ljudskih ćelija, doduše, u laboratorijskim uslovima.
Tim Univerziteta Templ navodi da bi to moglo biti i lek za druge podmukle infekcije.
"Ovo je važan korak na putu ka trajnom leku za sidu", kaže Kamel Halili, profesor neurologije na univerzitetu Templ. "Ovo je uzbudljivo otkriće, ali još nismo spremni za klinička ispitivanja." U studiji objavljenoj u žurnalu " Proceedings of the National Academy of Sciences" dr Halili i njene kolege ubacili su enzim nukleazu, kako bi razložili DNK i naveli gRNK da "ulovi" genom virusa i ukloni ga iz DNK.
Od tog trenutka počinje proces oporavka ćelijskih gena i spajanje slobodnih krajeva genoma, što dovodi do potpuno zdravih ćelija bez virusa.
Molekularna pomagala kojima se služe naučnici mogla bi jednom da posluže za stvaranje terapeutske vakcine.

Više od 33 miliona ljudi širom sveta je zaraženo HIV-om. Iako visoko aktivna antiretroviralna terapija (HAART) drži HIV pod kontrolom kod inficiranih ljudi, virus prekidom lečenja nastavlja da uništava organizam.

"Radimo na nizu strategija, kako bismo mogli da sprovedemo pretkliničke studije. Želimo da istrebimo svaki primerak HIV-1 virusa s planete.
To će izlečiti sidu. Mislim da je ova tehnologija način da to postignemo"
, kaže dr Halili.
Izvor: Dailymail/B92

Pogledajte još