PREVENCIJA I LEK: Pravilnom ishranom do boljeg zdravlja štitne žlezde

Kada štitna žlezda ne radi kako treba, dolazi do "kvarova" u celom telu. Oni koji pate od problema sa štitnom žlezdom, treba da jedu hranu bogatu vitaminima, mineralima i proteinima.

Dijeta za štitnu žlezdu uključuje:

- mladi sir i mlečni proizvodi koji sadrže žive bakterije;
- riba, morski plodovi i alge;
- orasi i semenke svih vrsta;
- sveže i sušeno voće, med, bobice;
- povrće i zelenilo, uključujući divlje zelje i maslačak;
- sveže ceđeni sokovi od povrća i voća, zeleni i biljni čaj, od korena maslačka, šipka;
- čista izvorska ili topla voda, mineralna iz prirodnih izvora;
- sva pića od domaćih proizvoda (orahovača).

Sveže isceđeni sok od peršuna odlična je prevencija poremećaja endokrinog sistema; koristan je i kada se pomeša sa sokom od šargarepe, zelene salate ili spanaća 1:3.

Karakteristike ishrane za hipertiroidizam:

Ovu bolest prati povećanu proizvodnju tiroidnih hormona. Pod njihovim uticajem aktivira se osnovni metabolizam, a povećava se potrošnja energije, što dovodi do brze razgradnje proteina i masti u telu.

Sa hipertiroidizmom: U jetri i mišićima zalihe glikogena se brže troše. Ravnoteža kalcijuma i fosfora je poremećena. Kalijum se slabo zadržava u telu. Potreba za vitaminima i mineralima se znatno povećava.

Pacijenti sa hipertiroidizmom imaju povećan apetit, ali uprkos tome brzo gube na težini. Zbog toga bi trebalo da povećavaju dnevni sadržaj kalorija, koji treba da bude najmanje 3000-3200 kcal. Međutim, hranu treba kuvati na pari ili jesti sirovu.

Kod pacijenata sa hipertiroidizmom primećuje se povećana ekscitabilnost nervnog i kardiovaskularnog sistema. Zbog toga bi trebalo da isključe hranu koja stimuliše organizam: bogata jela, napitke od kafe i čaja, čokoladne proizvode, začinjene obroke.

Pacijenti treba da izbegavaju masnu, začinjenu, dimljenu i slanu hranu, piće i hranu koja uzrokuju pojačano stvaranje gasova.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još