Evo šta sve možete da uradite sa ljuskama od jaja

Zbog kalcijuma i ostalih minerala, ljuska jajeta zapravo je jako korisna u domaćinstvu i može da posluži i kao narodni lek u nekim slučajevima.
1. Kompost
Stavite ljuske u kompost jer će se razgraditi i dodati kalcijum kao i ostale minerale.

2. Zaštitite biljke
Razni puzavci poput puževa neće da se približivaju biljkama ako oko njih složite slomljene ljuske jajeta.
3. Priprema semena
Iskoristite kutiju od jaja i polovinee ljuski pa u njih stavite malo zemlje i seme za buduće biljke kao što je paradajz. To će simpatično da izgleda, a nećete morati da koristite čaše ili lončiće.

4. Čišćenje
Za zagorele tiganje ili vaze u kojima se nakupio kamenac, ljuske jajeta su odlično rešenje. Usitnite ljuske, pomešajte sa malo vode i deterdženta pa se latite posla.

5. Mozaik
Ako ste kreativni, ljuska od jajeta može da se oboji i postane deo zanimljivog mozaika ili viseći ukras ako jaje izduvate pa obojite.
6. Zaštitite cevi u sudoperi
Nekoliko komada ljuskica od jajeta u odvodu od sudopere sprečiće začepljenje cevi. Pošto ste očistili kuhinju i završili sa kuvanjem, sve otpatke jednostavno bacite zajedno sa ljuskom.
7. Iskoristite membranu
Tanka membrana koja se nalazi u jajetu, ispod ljuske, u nekim zemljama je poznata kao lek za posekotine i urastao nokat. Ako vam se dogode nezgode ovog tipa i nemate ništa drugo pri ruci, vredi probati.
8. Iritacije na koži
Ljusku ostavite dva dana da odstoji u sirćetu od jabuke i kada ga ocedite, dobili ste lek koji pomaže kod manjih iritacija i oštećenja na koži.
9. Maska za lice
Prirodnim maskama za lice dodajte usitnjenu ljusku jer će nahraniti kožu. Ako je u pitanju maska koja se suši i otvrdne na licu, skinite je pre nego što se stvrdne do kraja.

Izvor: tportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.