Drsko: Izreal uporedio krvavi rat sa fudbalskom utakmicom

S druge strane Izrael je na to u prvom trenutku odgovorio dosta umereno napomenuvši da je "Brazil prijateljska zemlja ali da njegova pozicija nije balansirana".

Izraelski konzul u Sao Paolu je rekao da njegova država ima prava da se brani od hiljade projektila koje ispaljuje Hamas.

Ipak tu se diplomatska "ofanziva" nije završila. Potom se oglasio i portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

"Ovo je nažalost demonstracija zašto Brazil, bez obzira što je ekonomski i kulturni gigant, ostaje i dalje patuljak u diplomatskim odnosima. Ovaj moralni relativizam čini Brazil irelevantnim diplomatskim partnerom - onaj koji pre stvara problem nego što doprinosi njegovom rešavanju"
, rekao je Jigal Palmor portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Ali to nije kraj. U intervjuu brazilskim medijima Palmor je još detaljnije pojasnio stav.

"Izraelski odgovor na napade je savršeno proporcionalan međunarodnom pravu. Ovo nije fudbal. U fudbalu kada se utakmica završi nerešeno, vi mislite da je sve proporcionalno. Ali ako se završi rezultatom 7:1 onda je disproporcionalno. Žao mi je što ću reći, ali to nije tako u stvarnom životu i pod međunarodnim pravom", rekao je portparol ministra spoljnih poslova Izraela.

S druge strane reagovao je i ministar spoljnih poslova Brazila Luiz Alberto Figueiredo.

"Mi smo jedna od 11 zemalja u svetu koji imamo diplomatske odnose sa svim članicama UN i u mnogim slučajevima smo sarađivali u pronalaženju mirnog reše
nja", rekao je on.

O opaski na poraz od 7:1 nije davao komentar.

Izvor: Kurir

Pogledajte još