Karlovačka berba grožđa

Manifestacija "Karlovačka berba grožđa" je nastala iz tradicionalne običajno-narodne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa. 

Ove godine se održava 26. septembra.

Ova manifestacija je obnovljena 1992. godine, posle pauze od dvadesetak godina, i od tada se održava svake godine poslednjeg vikenda septembra, odnosno prvog vikenda oktobra meseca. 

Organizator manifestacije je Opština Sremski Karlovci. Osnovni cilj manifestacije je negovanje kulturne i duhovne tradicije grada, unapređivanje turizma, a pre svega, podsticaj svim vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i na taj način nastave bogatu tradiciju svojih predaka. 

Program manifestacije "Karlovačka berba grožđa" se sastoji od privrednog dela u okviru koga se organizuje prodajna-izložba grožđa, vina i autentičnih suvenira i kulturno-umetničkog dela u okviru koga se organizuju izložbe i bogat kulturno-zabavni program (koncerti eminentnih izvođača, predstave, smotra folklora, itd). 

Program se najvećim delom odvija u centu Sremskih Karlovaca, a tokom tri dana trajanja ovu manifestaciju poseti oko 100.000 ljudi.

Pogledajte još