Grožđebal

Ovogodišnja manifestacija Grožđebal 52. put održaće se u Vršcu.

Dani berbe grožđa u Vršcu nisu uvek bili onakvi kakvim ih pamte današnje generacije. U našem gradu je do Drugog svetskog rata živela brojna nemačka kolonija. 

Oni su ovde kolonizirani još u 17. i 18. veku i to upravo iz vinogradarskih krajeva. Zbog toga su ovde i razvili svoju delatnost. Još 1952. u Vršcu je organizovan prvi posleratni Kongres jugoslovenskih vinograda i vinara. Ideju za njegovo organizovanje dao je tadašnji sekretar Turističkog saveza Opštine Ljubomir Demar, koji je inače uvek bio pun zanimljivih ideja. 

Kasnije, u našem gradu održavani su i drugi značajni sastanci vinarskih i vinogradarskih stručnjaka, izložbe grožđa i vina, pa i mehanizacije, koja je korišćena za ovu proizvodnju. Negde, krajem pedesetih godina, inicijativu tadašnjeg direktora Livnice, mašinskog inžinjera Kamenka Papića u Vršcu su počele da se organizuju moto-trke. 

Tako se, postepeno, došlo i do ideje da se obnove vinogradske svečanosti, koje su se pre Drugog svetskog rata organizovale svake godine pod naslovom "Veinleze fest" (proslava berbe grožđa). 

Dakle, naša berba je proizišla iz višedecenijske tradicije i nije pomodarska manifestacija. Nemci su ih održavali ili u sali Gradskog parka ili Radničkog doma, naravno s muzikom, igrom i drugim brojnim sadržajima. Ove dvorane su bile svečano ukrašene ševenkama od grožđa i vinove loze.

Program manifestacije pogledajte OVDE

Pogledajte još