NPSS APELUJE: Vozači oprez, sprečimo nesreće i povećajmo bezbednost na putevima

“Pojačan intenzitet saobraćaja i vremenske prilike u kojima dolazi do smenjivanja perioda sa visokim temeraturama i onih sa jakom kišom, stvaraju otežane uslove voženje. Zbog toga je neophodno da svi učesnici u saobraćaju povećaju opreznost i, u slučajevima dužih putovanja, prave češće pauze kako bi povećali bezbednost na putevima”, navode u NPSS.

Kako se dodaje, posebnu pažnju potrebno je da obrate vozači na auto-putevima, gde su brzine kretanja znatno veće nego li u gradu i naseljenim mestima.

“Neophodno je voditi računa prilikom uključivanja i isključivanja sa auto-puta, zatim tokom promene traka i preticanja. Veoma je važno uskladiti brzinu kretanja i držanje odstojanja od vozila ispred sebe, što će vozačima omogućiti da, u slučaju naglog kočenja, bezbedno zaustave svoje vozilo. U obzir treba uzeti vremenske prilike koje, poput kiše i vode na putu, mogu produžiti zaustavni put vozila i ujedno smanjiti vidljivost, što utiče na smanjenje bezbednosti”.

Iz NPSS dodaju da bi, pre polaska na duži put, vlasnici automobila trebalo da budu dobro ispavani i da provere ispravnost vozila i pneumatika.

“Tokom same vožnje, podsećamo, ne treba koristiti mobilni telefon bez odgovarajuće opreme, a povećana koncentracija je potrebna i ukoliko koristite uređaj za navigaciju koji vam može odvratiti pažnju sa puta, naročito ukoliko vozite noću. Obratite pažnju na zaustavljena vozila pored puta ili nepredviđene objekte koji se tu mogu naći. Budite spremni i za moguće greške drugih učesnika u saobraćaju kako bi mogli da reagujete pravilno. Apelujemo na vozače da poštuju saobraćajne propise i pridržavaju se ograničenja brzine kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbedni”, zaključuju u NPSS.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.