ŠIROM OTVORITE OČI: Greške u proceni koje sve žene prave!

1.Halo efekat

Pri ovoj vrsti procene, ljudima se dodaju određene osobine i karakteristike. Na primer, ako cenimo lepe manire, osobu koja ih poseduje procenićemo kao nekoga ko je ugledan, uredan, ljubazan, inteligentan...Ali to često ne mora da bude tako.

2.Logičke greške

Često procenjujemo osobe na osnovu prethodnih iskustava i na osnovu onoga što smatramo logičnim. Na primer, jak i mišićav muškarac procenjuje se kao previše aktivan ili agresivan. Ipak, takvi muškarci mogu biti nepouzdani i imati manjak samopouzdanja.

3.Greške iz naklonosti

Simpatičnim ljudima posebno smo naklonjeni pri proceni, pa negativne osobine često zanemarimo. Muškarac može da bude simpatičan, ali to ne znači da je on onaj pravi za vas.

Ovih 5 znakova ukazuju na to da je lud za bivšom

4.Efekat funkcije

Kroz identifikaciju s funkcijom (na primer, policajac, doktor) osoba se procenjuje u skladu s opšteprihvaćenim stereotipima. Ali i same znate da ti stereotipi ništa ne moraju da znače...

5.Greške zbog okolnosti

Procena se zasniva isključivo na percepciji ponašanja u jednoj konkretnoj situaciji. A šta je sa svim ostalim situacijama?

Ovih 7 stvari će vam slagati a da ne trepne

6.Ispunjena očekivanja

Ukazuju na to da se prema ljudima ponašamo upravo onako kako očekujemo da se oni ophode prema nama. Ako se za nekoga ko nam se svideo na prvi pogled ispostavi da je ljubazan, prema njemu se i mi tako ponašamo. Često se događa da je neko ljubazan samo zato što smo mi ljubazni prema njemu. I tako se ulazi u začaran krug, pa se pitate da li je on zaista takav. Širom otvorite oči!

Ako je vaš ljubavnik odličan kuvar to znači...

Izvor: Večernji.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.