Opasna obuća: JAPANKE su "krive" za BOLOVE u leđima!

Kad je reč o izboru obuće za šetnju gradom, odlazak na posao ili do radnje u letnjim mesecima, japanke su te koje se najčešće nađu na nogama. Ali uprkos tome što su udobne, japanke dugoročno mogu da ozbiljno naštete zdravlju.

Japanke nisu idealna obuća za duže nošenje. Nestabilne su, pri hodu vise na prednjem delu stopala stvarajući potrebu pojačane aktivacije i podizanja prstiju stopala.
(old_image)

Dakle, mišići i tetive su aktivniji pa kod inače manje aktivnih ljudi može doći do pojave bolova pri dužem hodu. Osobe koje duže sede u kancelariji, a nemaju naviku redovnog vežbanja, često imaju skraćenu muskulaturu, posebno fleksors kuka i kolena kao i zadnjih mišića potkolenice. Zato ravne japanke zahtevaju intenzivnije podizanje stopala u gležnju i skraćivanje dužine koraka.

Dodatno, nestabilnost japanke može da dovede do zapinjanja i posrtanja pri hodu s mogućnošću uganuća gležnja i stopala. Zbog svega toga, redovno i dugotrajno nošenje japanki može da dovede do bolova u kolenima, kukovima, ali i leđima pa je, ako osetite neobjašnjiv bol u tim delovima tela, moguće da su je prouzrokovale udobne japanke.

Japanke su, sem toga, i prava opasnost u vožnji. Nedavno britansko istraživanje je pokazalo kako vožnja u japankama može da smanji brzinu reakcije za 0,13 sekunde, a vozači u japankama prouzrokuju 1,4 miliona saobraćajnih nesreća godišnje.

Osim japanki, ženama su leti naročito omiljene i takozvane platforme koje se takođe ne preporučuju za duže nošenje.

(old_image)

Obuća s povišenim đonom ili platforma potencijalno je opasna, posebno u letnjim mesecima. Naime, cipele s platformama su nestabilne, prilikom hoda po neravnom terenu lako može da dođe do uganuća gležnja, a kod čizama je zglob mnogo više zaštićen nego ako je reč o otvorenim cipelama. Ravne platforme nisu mnogo bolje rešenje. Iako dodaju santimetre visini i vizuelno izdužuju noge, a mnogo su udobnije od sandala ili otvorenih cipela na visoku petu, zbog nefleksibilnog i povišenog oblika hodanje po neravnim površinama postaje lutrija. Većina će se žena najelegantnije osećati u sandalama na visoku ili nešto nižu petu.

Ali i sandale nose određene posledice.
(old_image)

Sandale s visokom petom imaju isti biomehanički uticaj na stopalo kao i cipele s visokom petom. Pri povišenju pete iznad 5 do 7 santimetara značajno se opterećuje prednji deo stopala, spušta se prednji svod i širi stopalo pa nastaju deformacije prstiju, a jedna od najčešćih je haluks valgus ili čukalj. Sandale s otvorenim prstima mogu da imaju i dodatno nepovoljan uticaj jer visoka peta gura prste prema napred stvarajući nestabilnost stopala, mogućnost proklizavanja, uganuća.

Izvor: 24sata

Pogledajte još