Liverpul dobio novog sponzora

LONDON, 14. septembra 2009. (Beta-AP) - Engleski fudbalski prvoligaš Liverpul objavio je da je postigao do sada najunosniji sponzorski ugovor i da će obezbeđena novčana injekcija ubrzati izgradnju novog stadiona.

Britanska banka Standard Čarterd platiće 80 miliona funti za četiri godine da bi se od jula 2010. njeno ime pojavljivalo na dresovima Liverpula.

Banka će zameniti danskog proizvođača piva Karlsberg, koji je sponzorisao engleskog velikana od 1991, ali je poslednjih godina plaćao samo sedam miliona funti godišnje.

Generalni direktor Liverpula Kristijan Purslou istakao je, međutim, da gradnja novog stadiona od 60.000 mesta, koji će zameniti sadašnji Enfild, neće početi dok se ne završi globalna finansijska kriza.

Stadion je trebalo da bude otvoren sledeće godine, ali je gradnja zaustavljena prošlog avgusta zbog nedostatka kredita.

"Ukupno finansijsko zdravlje našeg kluba je ključni sastojak mogućnosti da projekat stadiona ponovo pokrenemo. Ovaj ugovor je ogroman korak napred u finansijskom stanju Liverpula i može samo pomoći stvaranju uslova u kojima možemo ponovo pokrenuti projekat stadiona", rekao je Purslou danas.

Liverpul je bio finansijski zavistan zbog Enfilda, koji prima 45.000 gledalaca, ali ima samo 34 luksuzne lože i malo toga što može da stvori dodatni profit.

Od kada su kupili Liverpul 2007. godine, Amerikanci Tom Hiks i Džordž Džilet nekoliko puta su izrazili čuđenje što klub ne može da iskoristi svoj globalni status i zaradi novac pomoću komercijalnih ugovora.

Liverpul je najuspešniji britanski fudbalski klub. Do sada je osvojio prvenstvo Engleske 18 puta, a titulu evropskog šampiona pet puta.

Pogledajte još