Bosanska kataklizma: Gradovi pod vodom, nestao jedan čovek!

Posle jučerašnjeg žutog, danas je meteoalarm izdao snažnije narandžasto upozorenje za celu zemlju zbog obilnih kiša, poplavljena su naselja koja su već stradala tokom maja, a prekinut je i železnički saobraćaj između Sarajeva i Zagreba.

Usled padavina urušio se i most u naselju Tobut kod Ugljevika, a u trenutku urušavanja mosta preko njega je prelazio "audi" švajcarskih registarskih oznaka koji je posle toga ostao potpuno zarobljen.

Na području Banjaluke, u kojoj je danas proglašeno vanredno stanje, poplavljeno je više stambenih i poslovnih objekata, na kojima je pričinjena značajna materijalna šteta, ali nema ugroženih života.

Poplavljen je i deo Kliničko-bolničkog centra, a u celom gradu proglašeno je vanredno stanje zbog izuzetno visokog vodostaja reka Vrbasa i Vrbanje koje su poplavile više desetina stambenih objekata, a više vozila je završilo u vodotocima. Oštećena je i mreža snabdevanja električnom energijom.

(old_image)

U banjalučkom naselju Potok, kasno sinoć se odronilo brdo i zatrpalo jednu porodičnu kuću. U opštini Gračanica, na severu BiH, vlasti evakuišu 200 porodica koje su to već doživele u maju. U toj opštini je, kako navode lokalne vlasti,došlo do bržeg porasta vodostaja nego što je to bilo za vreme nedavnih poplava. Voda preti da uništi i nekoliko preduzeća drvnoprerađivačke industrije.

Na području Žepča uz poplavljene stambene i privredne objekte, zabeležena su i nova klizišta, zbog čega je u prekidu regionalni put ka Zavidovićima. Na području Tuzlanskog kantona, najteže je stanje u Lukavcu gde vatrogasne i spasilačke ekipe spašavaju građane koji su ugroženi poplavama. Bujice su ugrozile i romske porodice u tuzlanskom naselju Kiseljak, od kojih su neke evakuisane. Reka Turija je odnela i jedan pešački most.

Reka Janja izlila se kod Bijeljine i ugrozila nekoliko naselja, a s obzirom na prognozirani nastavak padavina, predviđa se da će se proširiti površina poplavljenih područja, potvrđeno je u Štabu za vanredne situacije Grada Bijeljina.

(old_image)

Vatrogasci su evakuisali jednu staricu iz poplavljene kuće, i ispumpavali vodu iz dva autobusa sa putnicima i jednog sanitetskog vozila koja su bila blokirana na zaplavljenoj deonici magistralnog puta Bijeljina-Brčko.

Angažovana su i tri vojna kamiona Oružanih snaga BiH od kojih su dva odmah upućena u naselje Janja, a stavljena su na raspolaganje i sredstva civilne zaštite- čamci, motori, vreće za pesak, čizme, kabanice...

U okolini Sarajeva voda je ušla u 30 kuća, a poplavljena je velika površina poljoprivrednog zemljišta.

Obilna kiša izazvala je nove poplave, četvrte po redu ove godine, i u opštini Gradačac, gde se izlilo nekoliko manjih reka, i poplavilo saobraćajnice, nekoliko kuća, privrednih objekata i benzinsku pumpu.

U opštini Čelinac proglašena je vanredna situacija, zbog plavljenja kuća i puteva, a na putu ka Banjaluci ima odrona i bujica.

(old_image)

I u srbačkoj opštini poplavljen je veći broj kuća, a u opštini Zavidovići doneta je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće. U celom Zeničko-dobojskom kantonu pokrenuta su brojna klizišta a saobraćaj je otežan. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići, a izvršena je i evakuacija stoke.

U regiji Doboj, centralni deo opštine Petrovo je pod vodom oko 40 centimetara, voda je "ušla" u više od 50 stambenih objekata, tri privredna i tri javne ustanove.

Ponovo je zbog obilnih padavina na području Kostajnica poplavljeno 15 ulica i oko 100 domaćinstava i proglašeno vanredno stanje.

U Zvorniku je Sapna "izašla" iz korita i poplavila oko 18 kuća i magistralni put Zvornik - Bijeljina, u Loparama se izlila Jablanica, poplavila nekoliko domaćinstava ali i oštetila jedan most.

U Ugljeviku su poplavljene brojne okućnice, a u Srebreniku je sinoć poplavljeno skoro 300 objekata, oštećeno 26 mostova, tri obrazovne institucije i tri vodenice.Na četiri putne komunikacije došlo je do prekida saobraćaja.

I Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH prate situaciju i stanje na terenu i spremni su da, u skladu sa procedurama i na zahtev civilnih organa vlasti, reaguju ukoliko se za to iskaže potreba.

Izvor: pressonline

Pogledajte još