Psiholog: "Ovo je delo čistog zla"

Razgovarali smo sa psihologom Aleksandrom Janković o ubistvu devojčice koje je uzdrmalo celu zemlju.

"Moja prva reakcija je bila ista kao reakcija ministra Stefanovića, šteta što smo ukinuli smrtnu kaznu. Mislim da su svi tako reagovali."

Aleksandra misli da je narod odreagovao ovako burno jer je nemoguće prihvatiti nešto toliko okrutno i strano sopstvenoj prirodi kao stvarnost, ali i da je neophodno da se strasti smire "Ne krivim one koji pomišljaju na linč, ali mislim da ne treba od njega ni slučajno praviti žrtvu. On mora zakonski da odgovara."

Ministar Stefanović je izjavio da je Đurić imao ranije sitne prekršaje, no, naša sagovornica smatra da njegovi prethodni prestupi nisu dijagnostički značajni za ovaj zločin. " Ovo je delo čistog zla!" rekla je ona za portal Nadlanu.

"Ako ju je i slučajno udario kolima, nakon toga se u njemu probudila zver i mučki ju je ubio."

Trenutno se priča o mogućnosti da se Đurić pozove na neuračunljivost, ali stručno mišljenje naše sagovornice je da to neće moći da prođe na sudu. "Možda on ima pomerene granice i moralna načela, ali potpuno normalno se vratio u masu, uklopio se u normalan život i nastavio sa svojim poslom - neko neuračunljiv se ne bi tako ponašao."

Građani su napravili brojne grupe na fejsbuku, pokrenuli peticiju za ponovno uvođenje smrtne kazne i govore o linču. Postoji mogućnost da će sudija dopustiti da se ubica brani sa slobode, ali koliko je to u njegovom interesu?

"Najbolje za sve bi bilo da se on brani iz zatvora. Ljudi su u takvom mentalnom stanju da bi moglo da dođe i do nereda."

Aleksandra samo upozorava da će neki pokušati da okrive roditelje, da će postavljati pitanje zbog čega su puštali dete samo noću i slično. "Ne smemo dozvoliti da neko okrivi porodicu žrtve. Njima treba pomoć, a ne osuda. Molim se Bogu za njenu porodicu, njima nikad više ništa u životu neće biti isto."

Pogledajte još