Danas je rođendan prvog personalnog računara

Model 5150 je karakterisao Intelov procesor 8088 takta 4,77 MHz, 16 KB memorije i monohromatski monitor od 12 inča.

IBM PC je u to vreme bio najmanji i najjeftiniji računar koji je kompanija do tada predstavila, a postao je osnova za daljnji razvoj personalnih računara. Poredeći kapacitete tadašnjeg PC-a sa savremenim pametnim telefonima, bilo bi potrebno 419.000 tih uređaja da bi dostigli memoriju Samsung Galaxy S5 telefona.

Takođe, prosečna pesma, koja ima oko 3,5 MB zahtevala bi memoriju 90 PC iz 1981. godine. Kako kažu u kompaniji Samsung, od predstavljanja prvog PC 1981. godine, tehnologija se razvijala dramatičnim koracima.

Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je pre 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane. Iz te perspektive, bilo bi potrebno gotovo pola miliona PC-jeva iz 1981. da bi korisnici dobili količinu memorije koju danas nose u uređajima u džepovima.

"Putovanje na kome smo bili prethodnih 30 godina bilo je zapanjujuće - i izuzetno smo uzbuđeni zbog onoga što će nam doneti nardnih 30 godina", poručuju iz ove kompanije.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.