Novak Đoković: Federer igra u životnoj formi

Novak Đoković je tamičenje na ovogodišnjem US Openu završio u polufinalu, a bolji od našeg tenisera ponovo je bio svetski reket broj 1 Rodžer Federer.

Da li je taj čovek Bog ili jednostavno genije?
- Zaista respektujem sve što je uradio poslednjih godina, jer neprekidno već 20 i nešto puta je u polufinalima grend slemova i to je rezultat koji nikada niko nije napravio u istoriji sporta. On je definitivno jedan od najboljih, a možda i jedini igrač koji je uspeo ovako nešto da postigne i igra na taj način. Što se tiče našeg meča na US Openu, mislim da nijedan od nas nije igrao najbolje što može. Imali smo dobre udarce, dosta zabave na terenu i bilo je interesantno igrati. Zaista sam osećao da sam jako blizu osvajanja svakog seta, međutim onda je dolazilo do neiznuđenih grešaka i napravljene brejk šanse su se topile. Ne želim previše da se oslanjam na sreću u mečevima, ali mislim da je u meču sa Federerom zaista nisam imao. To je jedini razlog zbog čega sam pomalo razočaran.

Činjenica je da si polufinale igrao srcem, iako možda ne najbolje što možeš. Da li misliš da bi se našao u finalu da je sa takvom tvojom igrom preko puta tebe bio neki drugi igrač?
- Teško je to sada reći i bilo šta predviđati u bilo kom sportu. To je bilo polufinale grend slema, a ja sam igrao sa igračem koji je osvojio pet takvih titula uzastopno u Njujorku. Bio je apsolutni favorit, mada sam ja verovao da mogu da pobedim, zato što smo poslednje dve godine prilično izjednačeni. Do sada sam ga dobijao četiri puta i to me je naučilo kojim putem da idem da bih mogao da pobedim. Sada je imao neke odlične udarce, servis mu je bio izuzetno precizan i to mu je davalo veliku prednost.

Da li su njegovi udarci bili nešto što je obeležilo meč? Posebno onaj hitac na kraju kroz noge.
- Igra sada dosta opuštenije, a posledica toga je verovatno zato što je postao otac, oženio se i osvojio je sve što je mogao do sada. Oborio je sve rekorde. Još je odličan na terenu i sigurno da želi da ide i dalje sa pobedama. Zaista je jako opasan i igra jako dobro. A taj udarac na kraju, mislim da ne treba ni da objašnjavam, videli ste reakciju publike. Zaista je sve bilo i zabavno, a kada protivnik tako igra, šta ja tu mogu da uradim.

Kako objašnjavaš svoje reakcije? Imao si neke zabavne gestove, ne samo u polufinalu, već i pre toga. Izgleda kao da nisi bio pod pritiskom.
- Sve vreme sam pokušavao da kontrolišem svoje nerve. Ja sam jako emotivan tip igrača i taj temperament pokazujem i na terenu. Možda se i nije videlo mnogo, osim bacanja reketa, ali zaista je bilo svega u tom polufinalu, zato što sam znao da sam sva tri puta bio jako blizu osvajanja seta. Nažalost, odlučilo je nekoliko poena. Ali, ako samo pitate da li sam uživao, da definitivno i jako sam se zabavljao.

(old_image)Sada se uglavnom priča o tvojoj dobroj igri, ali bilo je i loših momenata i dosta loše igre, posebno kada si imao prednost od 4:2.
- Mislim da sam tada igrao najlošije. Da sam dobio 5:2 sigurno bi se stvari odvijale drugačije. Kada osvojite set, to je velika prednost i donosi mnogo samopouzdanja. Imao sam šansu, nisam je iskoristio i to me je jako razočaralo. Ali, još dosta godina je ispred mene.

Na momente se činilo kao da pomišljaš „šta mogu da uradim?“ Da li osećaš neku snagu da možeš uskoro da se nađeš na mestu br 1 ili misliš da je ovo era Rodžera Federera u kojoj se svi snalaze na neki svoj način?
- Osvojio sam jedan grend slem i igrao protiv mnogo jakih igrača, što mi daje nadu da verujem da mogu da budem broj 1. Ne mogu samo da se oslonim na jedan grend slem, već moram da postignem kontinuitet tokom cele godine i to je ključ za uspeh. Trenutno ne želim da igram za neke pozicije i rangove, već želim da se prikažem u najboljem svetlu i da probam da zadržim igru na visokom nivou tokom čitave godine. U ovoj sezoni me je ispadanje u 3. kolu Frenč opena mnogo koštalo, a to je nešto zbog čega sam najviše nazadovao u godini. Da sam tada uspeo da dođem do polufinala veoma je moguće da bih sada bio drugi ili treći na svetu. To su sve neki detalji, a ja sam svestan da zaslužujem da budem na tim pozicijama. Očekujem mnogo bolje izdanje sledeći put protiv Rodžera i mislim da nije važno koliko jako padneš u trenutku, već je mnogo važnije koliko ćeš brzo ustati. To je ono što ja pokušavam da uradim.

U čemu je tajna Federerove igre?
- On definitivno nije nesalomiv. Ima kontinuitet, dobru koncentraciju, mentalnu snagu, a i kretanje mu je neverovatno. Postoji zaista puno dobrih stvari koje mogu da se kažu o njemu. Ali, ima i mana koje mogu da se iskoriste. Često ostavlja mogućnost da se lepo otvorite na terenu, zbog slajsova koje vraća. Ono što je još bitno za njega reći jeste da svaki poen igra do kraja, bez obzira na rezultat.

Šta misliš o ostalim igračima koji su u poslednje vreme u igri za osvajanje grend slemova? Prvenstveno o Del Potru i Mareju.
- Del Potro je poslednjih nekoliko meseci pokazao neverovatu igru i napredak. Jako je mad, ali se odlično kreće, posebno za svoju visinu. Kada igrate prvo finale grend slema imate neku rasterećenost, a to se videlo i kod Mareja prošle godine. Najveći konkurenti su trenutno Rodik, Del Potro i Marej, mada i neki drugi sigurno mogu da iznenade.

Mnogi u poslednje vreme pričaju da igrač postaje kompletniji i sigurniji u igru kada se ostvari i u porodici kao roditelj. Ti si rekao i za Rodžera da sada izgleda dosta smirenije.
- Zaista mi se čini da tako igra. Počev od Madrida, izgubio je samo jedan ili dva meča. Zaista mislim da trenutno igra u životnoj formi. Njega bi trebalo pitati kako se zaista oseća, ali meni se čini da je sada sve to malo drugačije, dosta rasterećenije.

Možda bi i ti trebalo da se oženiš?
- Pa..., moja devojka je uz mene. Možda se nešto uskoro i desi.

Ove godine si u Njujorku imamo poseban odnos sa fanovima. Da li ćeš i ubuduće imati takav odnos sa onima koji te vole i navijaju za tebe, ma gde bio u svetu?
- Zaista je važno za svakoga ko je poznat da ima dobar i profesionalan odnos sa svojim fanovima. Ti ljudi dolaze i plaćaju karte da bi me videli i pružili mi podršku. Cene ono što radim i ja moram na neki način da im uzvratim. Čini mi se da sam sada u Njujorku imao najbolji odnos sa publikom u poslednjih nekoliko godina. A kada su uz vas, to je onda velika prednost jer mogu da vas podignu i vrate u meč u važnim trenucima.

Novak Đoković će u Beogradu boraviti tokom odigravanja meča Dejvis kupa  našeg tima sa Uzbekistanom. Ovoga puta neće igrati, ali će biti uz reprezentaciju i dati im važnu moralnu podršku.

Katarina Stojković
17. 9. 2009.

Pogledajte još