Blagi porast kreditne zaduženosti

BEOGRAD, 17. septembra 2009. (Beta) - Ukupna kreditna zaduženost privrede i građana u Srbiji na kraju avgusta je bila u blagom porastu u odnosu na juli, a sve više korisnika kredita kasni u izmirenju mesečnih rata, saopštili su u četvrtak predstavnici Udruženja banaka Srbije.

Banke su na kraju prošlog meseca, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka, odobrile kredite u iznosu 1.299 milijardi dinara, što je za 1,2 odsto više nego krajem jula, a 5,3 odsto više nego na kraju 2008. godine.

Građani su se zadužili u vrednosti 376,9 milijardi dinara što je približno iznosu na kraju jula, a jedan odsto manje nego na kraju 2008. godine. Najveći dug građana, u iznosu od 207,8 milijardi dinara, ostvaren je po osnovu stambenih kredita i pozajmica za adaptaciju i za 0,2 odsto je veći nego na kraju jula, a za 21 odsto nego na kraju prošle godine.

Preduzetnici su u odnosu na prošlu godinu gotovo udvostručili iznos pozajamica koje ne vraćaju u predviđenom roku i njihov udeo je pet odsto. Stanovništvo kasni u otplati 2,9 odsto kredita, što je 0,1 odsto više nego krajem jula, a 1,4 odsto nego na kraju decembra 2008. godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.