3 modela cipela koja najviše štete našem zdravlju

Ukoliko imate samo jedan par cipela u cipelarniku, tvrdimo da niste žensko. Jer, cipele su tu negde na vrhu liste obožavanih stvari svake žene koja u proseku ima minimum sedam pari cipela.

Kažemo minimum, jer studije nemaju pojma koliko skrivenih kutaka imate u svom stanu gde ste sakrili 5 pari baletanki, 6 pari salonki i 3 para platformi, a da ne pričamo o espadrilama i sandalama koje ste nedavno kupili.

Neka poslednja istraživanja pokazuju da žene najviše nose baletanke, platforme i visoke potpetice.

Međutim, kao i kada birate odeću, čak možda i više, svako od nas mora da vodi računa da nosi udobne i kvalitetne cipele i da ne poklekne pred onima koje su samo lepe, ali neudobne do besvesti.

A baletanke, štikle i paltforme koje uporno nosimo spadaju u najnezdraviju obuću koju možemo da nosimo.

Platforme: Velik rizik za zglobove

Žene kada prate trendove, nose sve, a pogotovo atraktivne platforme. Međutim, ova obuća može prilično da naruši ravnotežu, a zglobove da izlaže velikom riziku. Pokušajte da ih nosite samo u posebnim prilikama i nikako dok vozite automobil, jer ne daje realan utisak kad se gazi papučica.

Visoke potpetice: Dugoročna šteta za telo

Potpetica koja opterećuje ris i gležanj i nateže ekstenzorne tetive, petnu kost i kosti iza prstiju, te skraćuje metatarzalne tetive može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Optimalno povišena potpetica je dobrodošla, ali ekstremi su definitivno loši.

Baletanke: Za mrvicu bolje od najgorih

Baletanke su tek mrvicu bolje od najgore moguće obuće – japanki! Ma koliko žene vole da ih nose, pogubne su za stopala, a posebno za pete.

cosmopolitan

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.