ČIZME KOJE SU OSVOJILE SVET: Kaubojke su ponovo u trendu

Idući iz sezone u sezonu imamo čitave nizove komada odeće koji dolaze i odlaze. Kako je jesen uveliko u toku možemo da primetimo novitete koje je donela.

Ova jesen u znaku je jednog dobro poznatog modela obuće, a u pitanju su čuvene kaubojske čizme ili kaubojke.

Možete da ih vidite na izlozima i ulicama širom sveta, a njihova ekscentričnost privlači pažnju i onima koji možda nisu ljubitelji tog stila.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Kakav su put kaubojke prošle od kauboja do modnih pista, a onda do naših cipelarnika?

Kaubojske čizme kakve danas poznajemo su ulazile i izlazile iz mode od kasnih 1940-ih (kada je glumica Vendi Voldron pozirala u njima za stari holivudski vestern film). Čizme su prvobitno bile dizajnirane za prave kauboje, ali su onda zapale za oko damama koje su ih poželele u svojim ormarima.

Merilin Monro je diktirala modu 50-ih godina, a kada je ona odlučila da ih obuje, to je definitivno značilo prekretnicu. Najpoznatija plavuša je na početku svoje karijere pozirala na fotografisanju na temu Dana zaljubljenih u odelu kaubojke.

Princeza Dajana je takođe volela kaubojke. Uspela je da ih uklopi i ponese uz svoj dobro poznat stil. Tako je jednom ponela blejzer i farmerke uz kaubojske čizme na polo meču u Vindzoru u Engleskoj 1988. godine.

Kasniji preokret i popularizacija kantri muzike ponovo ih je vratila pod svetla reflektora. Britni Spirs i Tejlor Svift su obožavale da ih nose i uz elegantne haljine što im je davalo, i te kako upadljiv izgled.

Ove jeseni modni stilisti preporučuju da ih nosite uz teksas midi suknje ili opuštene farmerke.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još