Ovo je najbolji grad za život u Srbiji! Saznajte koji su najgori?

Možda je iznenađenje, ali zvanična statistika pokazuje da je u Smederevu najpovoljniji odnos prosečne zarade i neto potrošacke korpe.

Tačnije, upravo u tom gradu najlakše se u Srbiji namiruju osnovne životne potrebe. Statističara govore da se u velikim gradovima kod nas definitivno bolje živi.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da ne postoji jedinstvena klasifikacija bazirana na nekoj naučnoj metodologiji koja se bavim tom tematikom .

“To jednostavno nije deo statističkog sistema, međutim, statistika prikuplja podatke iz različitih oblasti”, objašnjava Vukmirović, dodajući da je tako Smederevo najpovoljnije za život ako se posmatra odnos nove minimalne potrošačke korpe i neto zarade, a da Beograd zauzima prvo mesto ako nije reč samo o ”pukom preživljavanju”.

Da bismo uopšte mogli da govorimo o uslovima života, objašnjava Vukmirović, moramo da znamo kakav je prosečan standard građana u Srbiji.

“Prosečno domaćinstvo u Srbiji na hranu i komunalije izdvaja više od polovine raspoloživih sredstava za život, tačnije 55 odsto”, kaže on i dodaje da tu nisu uključeni odeća, obuća, transport, komunikacije, dok se, napominje, za rekreaciju i kulturu, odnosno obrazovanje izdvaja tek nešto više od pet odsto raspoloživih sredstava.

Prema njegovim rečima, mora da se zna i da prihode u Srbiji čine plate sa 42 odsto i penzije sa 30 odsto, te da je u prvom kvartalu 2014. godine prosečno domaćinsvo imalo na raspolaganju 56.000 dinara. Za taj su period ukupna raspoloživa sredstva prosečnog domaćinstva u Srbiji bila najviša u Beogradu – oko 68.700 dinara, Vojvodini, koja je uvek negde oko proseka – 56.300, južnoj i istočnoj Srbiji – 52.000, dok su najmanja bila u Šumadiji i zapadnoj Srbiji – ispod 50.000.

Ako govorimo o tome da su zarade osnovni izvor prihoda, onda je uvek interesantno napraviti paralelu sa potrošnjom koju merimo kroz minimalnu potrošačku korpu i zaradu. Prema tom količniku, možda je iznenađenje, ali najbolji grad za život je Smederevo”,kaže Vukmirović.

Na drugom mestu je Novi Sad, a slede Pančevo, Beograd, Šabac, Užice, dok poslednja tri mesta zauzimaju Niš, Leskovac i Valjevo.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.