Srbija poražena u finalu Evropskog prvenstva

KATOVICE, 20. septembra 2009. (Beta) - Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u finalu Evropskog prvenstva od Španije sa 85:63 (26:17, 26:12, 15:15, 19:18).

Španiji je ovo prva zlatna medalja na evropskim prvenstvima, a Srbiji prva srebrna pod tim imenom. Ako se uračunaju uspesi u reprezentacijama bivših država, ovo joj je šesto srebro.

U ekipi Srbije po 15 poena postigli su Uroš Tripković i Novica Veličković, dok je Nenad Krstić postigao 12.

U ujednačenom napadu Španije, Pau Gasol je bio najefikasniji sa 18 poena.

Bronzanu medalju ranije je osvojila Grčka, koja je pobedila Sloveniju sa 57:56.

Aktuelni svetski prvak i olimpijski vicešampion postao je večeras zvanično najbolji tim u Evropi. Srbija je odigrala verovatno najslabiji meč na šampionatu, a protivnik joj je bio izuzetno raspoložen i motivisan.

Srbija je jedino vođstvo imala početkom meča, kada su trojkom Tripkovića imali 3:2. Riki Rubio i Huan Karlos Navaro postigli su trojke u dva napada Španije i doneli svom timu prednost, koja je od tada samo rasla.

Serija "furije" iznosila je na kraju 15:2, za rezultat od 20:7. Srbija je tada konačno postigla poene, i to penalima Stefana Markovića.

Španija se, međutim, nije zaustavila i nešto kasnije je došla do 15 poena prednosti, a sredinom druge četvrtine i do 20 - 40:20. Sa lakoćom su tada igrali rivali Srbije u napadu, a gvozdenom odbranom potpuno su izolovali rivale.

Poslednji put pokušaj Srbije da se vrati u meč desio se početkom drugog poluvremna, kada je prišla na 14 poena zaostatka, ali su Rubio, Fernandez i Rejes brzo vratili svoj tim na "plus 20".

Španija je u poslednjoj četvrtini vodila 79:50, ali i pre toga je bilo jasno da je pobednik odavno poznat.

Košarkaši Srbije trebalo bi sutra oko 15 sati da slete u Beograd, a odande će autobusom sa otvorenim krovom doći do Skupštine Grada gde je zakazan svečani doček.

Pogledajte još