Rize - Festival novih vizuelnih tendencija

Film o plesu kao nijedan drugi. Vizuelno moćan, energičan, provokativan, emotivan. Potpuni pobednik!

''Imam san da će se jednog dana ova nacija uzdići...'' – misao Martina Lutera Kinga zajednička svima koji odbijaju da se pomire sa sudbinom koja se ''ne bira''. Njihova borba je unutrašnja, tako moćna da, iako većina nikada neće osetiti život van geta, svesni su istine da samo nebo je granica, a granice nema. Njihovo oružje je ples. On ih uzdiže iznad mračne svakodnevice South-Central LA-a, kraja koji nije na putu za Holivud.

Borba za život otelotvorena u jednom novom uličnom plesnom stilu, tema je dokumentarnog filma ''Rize'' Dejvida La Šapela (David LaChapelle), izuzetnog kreativca u mnogim sferama vizuelne umetnosti. Autor niza nezaboravnih muzičkih spotova za Britni Spirs (Britney Spears), Robija Vilijamsa (Robbie Williams), Eltona Džona (Elton John), Kristinu Agileru (Christina Aguilera), No Doubt, Jenifer Lopez (Jennifer Lopez) i mnoge druge muzičare, reditelj brojnih reklama koje će ostati zabeležene u istoriji advertajzinga, fotograf najvećih svetskih zvezda za najpoznatije časopise – sve to, a od svog ulaska u dokumentarističke vode, i mnogo više je Dejvid LaŠapel.

Setite se spota ''Dirty'' Kristine Agilere. Šta god mislili o njoj, ta pesma, a još više svež vizuelni identitet spota, preokrenuli su joj karijeru i stvorili nov imidž, znatno ozbiljni od imidža teen zvezde. Prljavi ples u ringu pokrenuo je Dejvida LaŠapela da priču odvede dalje od ''velike usluge'' tada gospođici Agilera. Hrabro je zakoračio na mesto odakle je ovaj avangardno-atletski stil plesa potekao i snimio najpre kratkometražni film ''Krumped'', a zatim i dugometražni ''Rize''.

Priča, koja počine snimcima pobuna stanovnika South-Central LA-a iz 1965. i 1992. godine, prati stilove plesa clowning i krumping od samog nastanka. Priču počinje snalažljivi Tomi Džonson (Tommy Johnson), poznatiji kao Tommy The Clown, koji je sebe iz pakla droge izvukao nastupanjem kao klovn na dečijim zabavama. Njegova Hip-Hop Clown Academy je spontano, kako sve najbolje i nastaje, stvorila novi, neverovatno brzi stil plesa koji prate iscrtana klovnovska lica.

On je krenuo, a ubrzo su i drugi osetili snagu ovog načina bežanja od bandi, droge i oružja. Više od 50 ''klovnovskih ekipa'' sada se druži i zabavlja plesom po ulicama, napuštenim zgradama ili bilo kom drugom mestu gde osete potrebu da iz sebe na kreativan način izbace nagomilane emocije i energiju.

Međutim, ''clowning'' je ubrzo nakon nastanka dobio bržeg i agresivnijeg potomka – ''krumping''. Kao dve plesačke bande, oni se bore. Rivalitet je veliki. Respekt u kraju je u pitanju.

Ekspresivnost i izražena simbolika pokreta delimično inspirisanih plesom afričkih plemena, umetnost crtanja po licu, Timberland cipele ili Adidas patike, široke pantalone, tela u pokretu koji udara direktno, ne štedi nikoga, političke i životne poruke, sirove emocije – zajednički su i kramperima i klovnovima. Ipak, razlike su više nego vidljive.

Kroz lične tragedije likova, iskreno uhvaćenu emociju borbe za opstanak, traženje rešenja u nama samima, a ne bežanju od realnosti i, konačno, kroz optimizam koji pobeđuje – La Šapel na vizuelno privlačan način prikazuje snagu čoveka da se uzdigne iznad zla. Istovremeno, nauljenim torzoima, kamerom koja na momente podseća na spotove i atraktivno snimljenim scenama plesa, on ''krumping'' šalje direktno u mejnstrim. Nadajmo se da to neće uzrokovati da snažne poruke, koje nosi svaki kramperski pokret, ostanu u senci njihove vizuelne atraktivnosti, koja se već opasno koristi u mnogim muzičkim spotovima kao što su najnoviji Madonini (Madonna), zatim čuveno booty mešanje Bijonse (Beyoncé), koje uvežbavaju i Pussycat Dolls... Jedino se Chemical Brothers u spotu ''Galvanize'' ne zaustavljaju na inspirisanju kramp pokretima (da ne kažemo krađi), nego idu dalje, poštuju osnovnu ideju.

Dok gledate ''Rize'' dobićete neverovatnu potrebu da skočite i pokažete svima da i vi imate potrebnu emociju i snažan životni stav. Nekima će se više svideti manje agresivan ''clowning'', a neko će se naći u žestokom ''krampingu'', ali definitivno niko neće ostati miran, ravnodušan.

Pohvale organizatorima Festivala novih vizuelnih tendencija koji su osetili snagu La Šapelovog ostvarenja. Mogao je ''Rize'' i pre da dođe u Bgd, ali očigledno nisu svi baš dovoljno informisani.

Katarina Milovanović

Pogledajte još