Renoar posle impresionizma na izložbi u Parizu

PARIZ, 22. septembra 2009. (Beta-AP) - U pariskom Gran paleu u utorak se otvara izložba koju će činiti radovi koji su obeležili drugu polovinu karijere Ogista Renoara, kada se francuski majstor okrenuo klasičnijem stilu u umetnosti.

Postavku "Renoar u 20. veku" pored ostalog čine slike, crteži i skulpture malo poznati široj javnosti. Renoar se 1880-ih godina udaljio od impresionističke škole, najpoznatije po suncem okupanim pejzažima naslikanim na otvorenom, o okrenuo se ženskim aktovima i portretima. Francuski umetnik nikada nije okrenuo leđa impresionizmu, već je težio dekorativnijem i tradicionalnijem stilu.

Među umetnikovim modelima bila su njegova trojica sinova, supruga i porodični prijatelji. Među eksponatima u Parizu je bista njegovog sina, vlasništvo privatnog kolekcionara, koja je prvi put javno izložena. U postavci su i radovi drugih umetnika s početka 20. veka, kakvi su Pikaso, Matis i Bonar, kao ilustracija Renoarovog uticaja na slikare koji su radili u postimpresionističkom periodu. Izložba u Gran paleu trajaće do 4. januara, a potom će biti predstavljena u Los Anđelesu i Filadelfiji.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.