Koliko su srpska deca bezbedna? Napali tinejdžera, pa mu prete ubistvom preko Fejsbuka!

NEMA mira za Krstana V. (17), koji je u novembru 2012. braneći se od napada u Srednjoj mašinskoj školi nožem izbo Milana Š. (22), iz Rakovca, i Branimira S. (20) iz Teslića. Apelacioni sud je, naime, ukinuo presudu Višeg suda, kojom je maloletnik iz Kaća osuđen na kaznu od šest meseci do dve godine, pod nadzorom roditelja i socijalnih radnika, i naložio novo suđenje.

– Prvo ročište je zakazano za 26. septembar. Ova odluka je dodatno razbila ionako krhki mir u porodici – kaže za „Novosti“ dečakova tetka Sandra Anušić. – Jer, pre nekoliko dana održano je i prvo ročište po našoj tužbi protiv jednog 17-godišnjaka iz Niša, koji je preko „Fejsbuka“ Krstanu u više navrata pretio ubistvom.

Presuda koju je Apelacioni sud ukinuo je, naime, u Višem sudu u Novom Sadu doneta pošto Veće nije prihvatilo stav tužilaštva da je Krstan braneći se od dvojice momaka koji su ga reketirali, izvršio krivično delo teškog ubistva u pokušaju, već samo da je prekoračio granice nužne odbrane. Ona je poništena posle žalbe tužilaštva, a šta će biti na ponovljenom suđenju, ostaje da se vidi.

Mada je prestao da preti Krstanu, maloletnik iz Niša nije prekinuo i „komunikaciju“ sa njihovom porodicom. – Iako sam preduzela sve mere zaštite, on neprestano upada i na moj profil – žali nam se Anušićeva. – Doduše, ne preti direktno, ali nas i dalje „ubeđuje“ u svoju istinu o događaju iz novembra 2012.

Što se, pak, pretnji maloletnika iz Niša tiče, počele su još pre nekoliko meseci, a Krstanova porodica je sve uredno prijavila novosadskoj policiji.

– On je Krstanu pretio da će ga ubiti i tako „osvetiti braću, koja su mu izbodena“ – objašnjava tetka Sandra. – Policija je, srećom, bila efikasna i vrlo brzo ga otkrila. Mi smo sačuvali sve preteće poruke i podneli tužbu, a proces će se, zbog smanjenja troškova, paralelno odvijati u Višem sudu u Nišu i u Novom Sadu.

Krstan V. je, inače, posle obračuna sa Milanom Š. i Branimirom S. iz bezbednosnih razloga morao da napusti SMŠ i sada je učenik jedne privatne strukovne škole.

Izvor: Novosti