Obrenovčanima isplaćena 1,1 milijarda dinara, kuće će biti sanirane do zime

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sve kuće koje su oštećene u majskim poplavama u Obrenovcu biti završene do zime, kao i da će do 1. novembra biti obnovljeni svi javni objekti u toj opštini, a da je građanima Obrenovca do sad isplaćeno 1,1 milijardi dinara.

On je na RTS rekao da je do sad u Obrenovcu izdato 5.689 rešenja, od čega je 4.600 pravosnažnih rešenja, a do isplaćen novac na osnovu 4.117 rešenja.

Premijer Vučić je večeras saopštio i koliko će plate i penzije biti smanjivane. Pročitajte OVDE.

"Isplaćeno je 1,1 milijardi dinara građanima Obrenovca, prosečno su građani dobili 330.000 dinara, više nego što je država obećala", rekao je Vučić i dodao da će svim građanima biti dodeljeni i vaučeri USAID-a ili komad tehnike.

Prema njegovim rečima, u Obrenovcu će do 1. novembra biti obnovljeni svi javni objekti, vrtići i škole, osim vrtića "Veseljko" koji će biti otvoren nešto kasnije.

Vučić je pokazao spisak na kojem se, kako je naveo, nalaze imena, matični broj i tačan iznos novca koji je uplaćen svakom čoveku.

"Niko nije ukrao nijedan dinar, svaki dinar je transparentan i nema nikakve afere", rekao je Vučić i dodao da država nije "ćup" iz kojeg predsednici opština mogu da uzimaju novac.

On je naveo da će Srbija koristiti što manje kredita koji je ponuđen na na donatorskoj konferenciji u Briselu.

"Sem japanskog kredita, a sve ostalo - hvala prijatelji, dajte nam ono što smo dobili para na poklon, a za ostalo hvala, ako ne budemo morali, da ne dižemo javni dug i deficit", rekao je Vučić.

On je rekao da država radi sve što je u njenoj moći da pomogne građanima posle poplava, ističući da su na istoku Srbije, koja je ovih dana pogođena prirodnom katastrofom, odmah intervenisali pripadnici žandarmerije i vojske.

"Niko nema osigurane kuće, a država nije kriva za poplave, već je pomogla onoliko koliko može", rekao je Vučić.

Izvor: pressonline

Pogledajte još