Pa gde mi živimo?! Poplavljenima u istočnoj Srbiji od države - ni dinar!

- Problem nastaje u Zakonu, jer se odnosi samo na majske poplave. Mi ćemo razmotriti s kolegama iz Vlade mogućnost proširenja dejstva Zakona. Bez obzira na to mi možemo već sada da pomognemo lokalnim samoupravama da pripreme ceo proces opisa štete kako bi odmah počeli da primenjuju nove procedure, a ne stare koje su se pokazale kao beskorisne u praksi - kaže Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za pomoć poplavljenim područjima .

Blagojević dodaje da ono što je dobro za Kladovo i istok Srbije jeste što lokalne vlasti mogu odmah da primenjuju iste procedure kao u slučaju majskih poplava, na koje se čekalo mesec i po dana i duže.
Boljetin iz vazduha: Potoci mulja teku kroz selo (FOTO)

- Već su počeli razgovor s kolegama iz Vlade o proširenju dejstva Zakona o otklanjanju poplava, kao i da zasad nema podataka o broju srušenih kuća - kaže Blagojević.

Dok se traži rešenje, na području istočne Srbije i juče se radilo na otklanjaju posledica bujica i klizišta, a u mestu Grabovac se ispumpavala voda iz jezera koje su stvorile kiše i bujice. Nema potreba za evakuacijom ljudi, a radi se na raščišćavanju puteva od mulja, blata i kamenja koje su izazvala klizišta, u čemu pomažu i pripadnici Vojske Srbije.
Pogledajte kako izgleda Tekija posle povlačenja vode!

Vodostaj u ovom selu je na istom nivou, iako na izvlačenju vode radi 20 pumpi. Prosečan nivo vode i dalje je iznad jednog metra, a hranu, vodu za piće i sredstva za higijenu za oko 650 ugroženih stanovnika dopremaju čamcima.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.