MUP objavio uputstvo stanovništvu u slučaju poplava

Zbog obilnih padavina u Srbiji je na snazi vanredna situacija u 37 gradova i opština, a Ministrstvo unutrašnjih poslova izdalo je uputstvo građanima kako da se ponašanju u takvim situacijama i da prate informacije preko radija, televizije i putem interneta.

- Budite svesni da su bujične poplave moguće, ukoliko postoji rizik odmah pređite na više spratove kuće i ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbegavajte oblasti koje su pod klizištima i odronima i ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu - navodi MUP.

Ukoliko je evakuacija neophodna, kako se navodi, potrebno je da građani uzmu pripremljene nužne stvari, po mogućstvu organizovano i da napuste domaćinstvo i da se sklone na sigurno, kao i da sarađuju sa spasilačkim ekipama.

- Ako živite nizvodno od brana informišite se koji je signal za opasnost, koliko vremena vam je potrebno da se sklonite i koja je sigurna granica za sklanjanje u slučaju njenog rušenja - dodaje su u upustvu.

Preko sredstva javnog informisanja potrebno je da građani prate stanje i upozorenje od mogućih poplava.

MUP savetuje ukoliko građani imaju vremena potrebno je da obezbede svoj dom, isključe struju na glavnom prekidaču i sve električne uređaje.

Iz MUP-a dodaju i upustva o tome kako da se građani ponašaju u slučaju da moraju da napuste svoj dom.

- Ne hodajte kroz vodu, kretanje kroz vodu dubine 15 cm može izazvati pad. Ukoliko morate da hodate kroz vodu, hodajte tamo gde se ne pomera i koristite štap da bi proverili dubinu i da li je tlo čvrsto - dodaje se.

Iz MUP-a apeluju na građane da ne ulaze vozilom u polavljena područja, kao i da ne prelaze brzake i potoke pešice niti kolima.

Ukoliko je moguće, potrebno je da se evakuišu domaće životinje ili da se puste iz zatvorenih objekata.

MUP dodaje da građani treba da budu pripremljeni u slučaju da moraju da napuste svoje domaćinstvo, pripreme ranac ili torbu sa ličnim dokumantima i najosnovnijim stvarima - ako je moguće gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, toplu garderobu i baterijske lampe.

Nakon polava, savetuju iz MUP-a potrebno je da se slušaju izveštaji na vestima o vodosnabdevanju, kao i da li je bezdbeno da se pije voda.

Iz MUP-a apeluju da voda može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova, kao i da budu pažljivi u oblastima sa kojih se plavna voda povukla, jer su putevi možda oštećeni i opasni.

- Vratite se u domove samo pošto nadležne službe proglase da je bezbedno. Ne koristite električne aparate pre provere. Očistite i dezinfikujte površine - ističe se u uputstvu MUP-a.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još