FESTIVAL CVEĆA: Kroz druženje i igru ka boljoj planeti

WWF-Svetksi fonda za prirodu je, kao i prethodnih godina učestvovao u Festivalu organizacijom brojnih radionica za decu, kvizova na temu vodenog i ekološkog otiska, itd. Tokom dva dana trajanja Festivala, preko 40 učenika OŠ Mladost, OŠ Svetislav Golubović Mitraljeta i OŠ Vladislav Petković Dis učestvovali su u ekseprimentarijumima u kojim su naučili dosta o značaju vode, vodenim ekosistemima, biodiverzitetu u vodenim ekosistemima, ali i o ugroženim vrstama.

„Iz suvoparnog stila masovno rasprostranjenih predavanja deca zapamte jako malo. Ovo je jedini način da deca na praktičan način usvoje ono što su videli. Ovakve inicijative bi trebalo da poprime veće razmere jer je ovo način učenja o kom se priča, ali se retko primenjuje“
, smatra Jelena Opačić, nastavnica OŠ Mladost.

Da je zainteresovanost bila velika, pokazuje i činjenica da čak ni loše vremenske okolnosti prvog dana Festivala nisu omele radoznale mališane koji su pod kišobranima zajedno sa svojim nastavnicima aktivno učestvovali u radionici.

(old_image)

U saradnji sa Centrom za unapređenje životne sredine postavljena je i izložba najboljih 15 fotografija iz konkursa Plavo-zeleni svet. Cilj izložbe je promovisanje prirodnih bogatstava i buđenje svesti građana o značaju očuvanja prirode u Beogradu i Srbiji.

Nešto stariji posetioci WWF igrališta su se mogli upoznati sa projektnim aktivnostima WWF-a u Srbiji. Pričalo se o značaju vlažnih staništa i inicijativi za njihovu revitalizaciju u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, inicijativi za stvaranje Evropskog Amazon (budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji će se prostirati u pet zemalja u regionu). Predstvaljen je i „neotrkiveni svet“ Parkova Dinarskog luka i aktivnosti u okviru ove regionalne inicijative.

Kompletna WWF postavka obuhvata šator dimenzija 4x4 metra, pet vrsta karakterističnih za Dunav, bojanke za decu, lavirint u kom model ribe iz prljave vode treba sprovesti u čistu vodu, postere, bedževe, nalepnice, liflete…

Pogledajte još