DOBRE VESTI: Ozonski omotač će se obnoviti do 2050!

Oporavak je moguć zahvaljujući brojnim akcijama za doprinos njegovoj zaštiti, govore stručnjaci. Oni, ipak, upozoravaju da je ovo tek tračak nade i da je neophodno uložiti veliki, sistematski i kontinuirani trud kako bi do oporavka zaista došlo.

- Postoje indicije da se ozonski omotač oporavlja, polako ali sigurno. Poboljšanje očekujemo sredinom veka - kaže Akim Štajner iz Ujedinjenih nacija.

Naučnici procenjuju da ozonski omotač apsorbuje između 93% i 99% štetnih sunčevih zraka. Reč je o zracima visokih frekvenci, poznatim kao ultraljubičasti zraci. Bez njega, ne samo da bi naša koža bila u opasnosti, već bi i usevi bili u velikoj meri uništeni.

Najveći doprinos ovom velikom prijektu dale su zabrane upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač i zagađuju životnu sredinu. Akciju su zajedničkim snagama provele brojne međunarodne organizacije, a na projektu je učestvovalo više od 300 naučnika iz 36 država, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Na prvom mestu liste zabranjenih supstanci nalaze se proizvodi koji sadrže hlorofluor-ugljenik, jedan od glavnih uzroka rupe na ozonskom omotaču.

Razlog za paniku javio se još 1970. godine, kada su naučnici shvatili da se zbog ljudske nebrige omotač koji nas štiti od smrtonosnih zraka rapidno tanji. Godine 1987, u okviru Montrealskog protokola, dogovoreno je da se započne globalni projekat suzbijanja supstanci štetnih po omotač.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.